Informatieblad voor kandidaat-huurders Amstelglorie

 

_________________________________________________

 

 

AMSTELGLORIE   -  HOE  EN WAT ...................

 

U wilt  zich inschrijven als aspirant-lid van de Bond van Volkstuinders in Amsterdam en wilt dus te zijner tijd op Amstelglorie een volks­tuin te huren. Dat is een verstandig besluit want Volkstuinieren is een heel plezierige hobby.

Als u een volkstuin huurt dient u eerst lid te worden van de Bond van Volkstuinders. Ga hiervoor naar www.bondvanvolkstuinders.nl . Daarna kunt u zich inschrijven als aspirant-lid van de vereniging Amstelglorie. Van de leden wordt verwacht dat zij een actieve bijdrage leveren aan het verenigingsleven.  Het gehele park en de algemene gebouwen worden onderhouden door de tuinders zelf, dus als u huurder wordt geldt dit ook voor u.  Het lidmaatschap brengt dus verplichtingen met zich mee zowel ten aanzien van het verenigingsleven als ten aanzien van het goed onderhouden van de eigen tuin en opstallen en de verplichte werkuren.  Volkstuinieren betekent dus vooral werken. Wil u de volkstuin alleen gebruiken als “huisje in de zon” dan maakt u een verkeerde keus. 

Besef dus goed waar u aan begint.    

 

EERST EVEN DE FORMELE ZAKEN.

 

Door uw inschrijving bent u kandidaat-huurder van een tuin op ons park. Tevens bent u aspirant-lid van de van de Bond van Volkstuinders in Amsterdam (BvV) en van het Algemeen Verbond van Volkstuinders (AVVN). U krijgt vanaf nu elk kwartaal het lijfblad van iedere volkstuinder in Nederland "De Tuinliefhebber" toegestuurd, zodat u al wat van de nestgeur kunt opsnuiven, zij het dan nog alleen nog maar van papier.

Zolang u nog geen tuin hebt krijgt u jaarlijks een acceptgirokaart toegestuurd in oktober. Verzuim niet deze te betalen, anders wordt u onherroepelijk van de wachtlijst geschrapt.

 

NU IETS OVER ONS PARK.

 

Amstelglorie telt 437 tuinen, waarvan de gemiddelde oppervlakte 275 meter is. Amstelglorie behoort tot de zogenoemde  verblijfstuinen, dwz. dat u hier gedurende de maanden april t/m september kunt overnachten, als uw tuinhuis ten minste aan bepaalde eisen voldoet.

Amstelglorie is ongeveer 21 ha. groot, waarvan zo'n 13 ha. uit tuinen bestaat. Het overige deel wordt door de leden van de vereniging zelf onderhouden.

Amstelglorie werd in 1953 geleden opgericht, telde toen 364 tuinen. In 1986 werd ons park naar de snelweg toe uitgebreid met nog zo'n 80 tuinen.

 

Het park bestaat voor een deel uit veengrond, een deel uit klei en een deel uit gemengde grond. De grens tussen veen en klei loopt halverwege het speelveld. De "uitbreiding" is gemengde grond. Veengrond is vochtiger, kleigrond moeilijker te bewerken.  Bij een tuin aan een sloot komt daar nog bij, dat u elk jaar dient te baggeren. Dat kan voor uw keuze belangrijk zijn.

 

 

WANNEER KUNT U EEN TUIN HUREN EN HOE GAAT DAT?

 

Als leden hun tuin opzeggen, worden de aanwezige opstallen getaxeerd volgens vaste normen en wordt daarvan aankondiging gedaan op het bord, dat u naast de ingang van het clubhuis vindt. U kunt deze tuinen op elke laatste zaterdag van de maand bezoeken. De vertrekkende tuinder wordt verzocht om op deze dag zijn huisje open te stellen, zodat belangstellenden ook binnen kunnen rondneuzen.  Als u wilt inschrijven op één of meerdere tuinen dient u  uiterlijk de zondag voor de gepubliceerde dag  kenbaar te maken aan het bestuur door middel van een briefje of email..

 

Elke eerste donderdag van de maand worden de alsdan ter verhuur aangeboden tuinen toegewezen. Voornaamste criterium is de datum waarop de kandidaten lid zijn geworden. Wie het langst staat ingeschreven krijgt de tuin toegewezen.

Het bestuur is bevoegd in uitzonderingsgevallen hiervan af te wijken.

Als u een tuin wordt toegewezen krijgt u enkele dagen na de bestuursvergadering thuis bericht. U dient uw belangstelling te bevestigen en voor het eind van de maand de gelden voor opstallen en jaardeel huur over te maken.

U wordt dan uitgenodigd om op de bestuurszitting van de volgende maand de huurovereenkomst te ondertekenen.

 

WACHTLIJST

 

Om een indruk te krijgen hoe lang men in het algemeen op een tuin moet wachten, klik dan op Wachtlijst tuinen

 

HUISJES

 

Door de Bond van Volkstuinders zijn regels opgesteld, die bij de taxatie moeten worden gehanteerd. Er wordt een  maximum bedrag per m2 vastgesteld bij een 100% kwaliteit, jaarlijks wordt dit bedrag geïndexeerd.  De huis­jes kunnen maximaal 28m2 groot zijn. Daarnaast wordt de tuin en schuur/kas apart gewaardeerd. In het algemeen liggen de prijzen van een tuin met al naar gelang de staat van  huis en schuur tussen de 2.500 en 13.000 euro.

 

VASTE LASTEN.

 

De gemiddelde huurprijs all-in bedraagt zo'n € 600 per jaar excl. verzekering. De meeste huisjes zijn verzekerd tegen brand en inbraak. Voor een doorsnee huis bent u daar zo'n 80 euro voor kwijt.

 

RECHTEN EN PLICHTEN

 

Als lid van de vereniging hebt u rechten en plichten. Eén van de belangrijkste plichten is, dat u 1x per maand deelneemt aan het gemeenschappelijk werk ter ondersteuning van het onderhoud van ons mooie park. Deze werkzaamheden vinden plaats in de maanden maart t/m november.

Tijdens uw intakegesprek krijgt u te horen op welke dagen u dient te verschijnen.

Daarnaast bent u verplicht, maar dat spreekt vanzelf, om te tuinieren. Want dat staat voorop. Als u van plan bent om de volkstuin voornamelijk te gebruiken als 'huisje in de zon' en alleen met mooi weer komt en zo min mogelijk zweet denkt te verspil­len aan de tuin, dan denken wij, dat u een vergissing gaat maken. U zult echt flink wat werk in de eigen tuin moeten steken. Heg knippen, pad schoffelen, gras maaien, onkruid wieden, snoeien, composteren, onderhoud aan opstallen enz.  Zo kunnen we nog wel even door­gaan. 

Er wordt met regelmaat door de tuinbeoordelingscommissie gekeken of er tuinders zijn, die het met het onderhoud van hun tuin niet zo nauw nemen en deze worden op hun plicht gewezen, zonodig met zachte en later harde hand.

 

 

TUINIEREN

Tuinieren kunt u op verschillende manieren.  De meest voorkomende vorm is de siertuin. Daarnaast wordt er nog flink wat groente en fruit verbouwd op ons park en ook het tuinieren op milieuvriendelijke wijze doet langzaamaan meer opgeld.

Het beleid op Amstelglorie is er op gericht om het openbare gedeelte zoveel mogelijk volgens de nieuwste milieu-inzichten te onderhouden. In Amsterdam hebben wij hierin een voortrekkersrol.  Amstelglorie was met ingang van 2001 het eerste park in Nederland, dat in de hoogste categorie milieuvriendelijk onderhoud valt. Aan de gevel van ons clubgebouw vindt u daarvan het materiele bewijs.

 

Activiteiten en ontspanning

Op het park worden ook activiteiten georganiseerd waar u aan kunt deelnemen. We noemen bloemschikken, schilderen, klaverjassen als wekelijkse clubbijeenkomsten. Daarnaast vinden in en rond het clubgebouw tijdens de maanden mei/augustus allerlei recreatieve activiteiten plaats zoals een jaarlijkse tentoonstelling, toneelvoorstelling van onze eigen toneelclub, jeu de boules, prijsklaverjassen, darten, feestavonden, fietspuzzeltocht  etc. Op de vrijdagavond en zaterdagmiddag is de bar geopend en maken we het gezellig met een hapje en een drankje.

Tijdens de kindervakantie wordt er ook voor de kleintjes het een en ander georganiseerd: een bloemencorso, fröbelen ed.

 

Interne organisatie

Om een park als het onze te runnen is veel inzet vereist. Dat alles gebeurt door vrijwilligers, die in hun vrije tijd of zelfs als (onbetaalde) dagtaak op allerlei manieren met het park bezig zijn. Deze vrijwilligers, georganiseerd in commissies, bereiden de werkzaamheden van de verplichte werkuren voor. Amstelglorie heeft een aantal commissies waarvan enkele belangrijke worden genoemd.  Zodra u huurder wordt zult u kennis maken met alle commissies

 

·    De Werk- & Beplantingscommissie. Deze onderhoudt het park. Gelukkig zijn we in het bezit van een aantal capabele mensen en een flink machine­park om dit allemaal te kunnen uitvoeren. De commissie organiseert tevens het gemeenschappelijk werk op de zaterdagochtend. Kortom dit is de aorta van Amstelglorie.

·    De bouwcommissie taxeert de opstallen van vertrekkende tuinders. Daarnaast is haar taak om de staat van onderhoud van de opstallen op de tuinen te beoordelen en butagasinstallaties te keuren.

 

Voor leden, die in het belang van het park en dus ook van hen zelf, op vrijwillige basis de handen uit de mouwen willen steken is alle gelegenheid om onder de vlag van allerlei commissies ons park te helpen. Vele handen maken licht werk.

 

 

Wij hopen, dat u na het lezen van dit alles een juiste keuze zult maken.

 

Bestuur Amstelglorie

Jan Vroegopsingel 7

1096 CN  Amsterdam         

tel. 020-6936228