Nieuwsbrief Natuurlijk Tuinieren   

drie-sterren bijenhotel

Tuinprojecten

Over tuinen en tuinieren lezen is natuurlijk leuk, maar nog leuker is het voor een kind om zelf aan de slag te gaan met een eigen project. Zo’n project moet overzichtelijk zijn, snel resultaat opleveren en natuurlijk zonder gevaar voor lijf en leden uitgevoerd kunnen worden.

Leuk en nuttig is het zelf maken van een bijenhotelletje. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. De simpelste methode is om een aantal holle stengels tot een bosje samen te binden. Verzamel stengels van verschillende dikte, bijvoorbeeld van bamboe, zonnebloemen, riet of witte dovenetel. Zorg ervoor dat de stengels aan één kant dicht zijn. Sommige bijen (en wespen) hollen graag zelf een stengel uit. Zij hebben het liefst vliertakken of de takken van een braam. Hang het stengelbosje op een beschutte plek, bijvoorbeeld onder een afdak, op het zuiden, oosten of westen

 

Tuingenot bestaat niet alleen uit plantjes zaaien en oogsten. Het zichtbare en onzichtbare dierenleven in de tuin maakt er evenzeer onderdeel van uit. Vogels die rondscharrelen tussen de blaadjes, besjes eten uit de struiken of peuzelen van een vetbol zijn hartstikke leuk om naar te kijken. Waar komen die vogels vandaan? Hoe heten ze en wat eten ze? Je kunt van alles fantaseren en bedenken over dat winterkoninkje of dat roodborstje terwijl hij in de tuin zijn slag slaat. Als er wat te eten is in de tuin, zullen de vogels eerder komen. Een vetbol is zo gemaakt, maar het is wel een klusje dat onder begeleiding van een volwassene moet gebeuren. Een eenvoudig ‘recept’ staat in de geheel vernieuwde AVVN-uitgave ‘Natuurlijk Tuinieren’. Dit boekje is voor slechts € 3,95 (vriendenprijs) te bestellen via de website: www.avvn.nl.
 

Een heel originele vogelversnapering is een ‘vettaartje’. Neem hiervoor een puddingvormpje of een kleine tulband- of cakevorm. Smelt vet in een pannetje en houd een bakje met gemengde zaden en pitten paraat. Het leukste is het natuurlijk als zaden uit eigen tuin gebruikt kunnen worden: zonnebloemzaden, pompoenpitten, maar zaden, pitten of noten (ongezouten!) uit de winkel kunnen vanzelfsprekend ook. Giet om en om een laagje vet en een laagje zaden in de vorm en laat het geheel stollen. Als het taartje moeilijk uit de vorm te krijgen is kan het even ondergedompeld worden in heet water. Het buitenste vetlaagje smelt dan en het taartje laat los uit de vorm. Plaats het taartje op een voederplank of tuintafel en versier het eventueel nog met stukjes appel, bottels en pelpinda’s. Het maakt eigenlijk niet uit wat als versiering wordt gebruikt, als het maar geschikt is als voer voor vogels.

Lathyrus

Zonnebloem

Tegen het eind van de winter, vanaf half februari, kunnen binnen de eerste zaaipogingen worden ondernomen met Lathyrus. Handige tips zijn te vinden op de website van de Nederlandse Lathyrusvereniging: www.lathyrus-vereniging.nl >. Voor de moestuin kan gedacht worden aan doperwten, peulen of tuinbonen. Het voordeel van deze planten is dat ze geen behoefte hebben aan hoge temperaturen en dus niet oneindig lang in leven gehouden moeten worden op de (altijd te donkere) vensterbank. De jonge plantjes kunnen al snel naar buiten verhuizen (koude bak, tunneltje).
Lathyrus laat zich makkelijk zaaien en als het eenmaal bloeit kun je er van blijven plukken. (Foto links boven: AVVN)

Wat later in het jaar wordt de keus veel groter: Oost-Indische kers, goudsbloemen, zonnebloemen, courgettes, pompoenen en sperzieboontjes zijn allemaal heel geschikt voor kinderhandjes en kindertuintjes
Zonnebloemen hebben grote zaden, zijn dus eenvoudig te zaaien, en zijn altijd een succes in kindertuintjes. (Foto links onder: AVVN)