Nieuwsbrief Natuurlijk Tuinieren

20 november 2014
 
 
 

Wat hebben we een prachtige lange herfst achter de rug! Door de uitzonderlijk hoge temperaturen hielden veel bomen nog lang hun blad, zodat we, in ieder geval op het moment dat deze nieuwsbrief geschreven wordt (eind november) - nog steeds van prachtige herfstkleuren kunnen genieten. 

 

Herfstkleuren

Waarom stoten de bomen hun blad eigenlijk af? Dit doen ze om uitdroging in de winter bij vorst te voorkomen. Blad verdampt altijdvocht, maar wanneer  de grond bevroren is, kan de boom geen vocht uit de bodem opnemen. In de herfst, onder invloed van kou en minder zonlicht, trekt de boom daarom de voedingsstoffen terug uit het blad en vormt een laagje kurk op de grens tussen twijg en blad, waardoor de sapstroom naar het blad afgesloten wordt en het blad uiteindelijk afvalt. 

Ook het bladgroen (chlorofyl) wordt afgebroken en daardoor krijgt het blad de kleur van andere stoffen in het blad, zoals xantofyl (geel) , caroteen (oranje ) en anthocyaan (rood).

De laatste kleurstof wordt zelfs nog extra aangemaakt bij droog, zonnig en koud weer met af en toe vorst. Dat hebben we dit najaar niet veel gehad, dus kan verklaren waarom er dit jaar, heb ik zelf de indruk, minder uitbundig rood te zien was. 

bijschrift: De amberboom (Liquidamber)  heeft prachtige herfstkleuren. 

 

De tuin winterklaar?

Op enkele doorbloeiers als herfstasters na (die nog nectar leveren voor de laatste vlinders en bijen!) zijn de meeste vaste planten wel uitgebloeid en staan inmiddels in het zaad.Ook zij trekken de voedingstoffen terug in de wortels, in afwachting van het voorjaar.  

dagpauwoog op aster

 

Maar natuurlijk laten we in de tuin zoveel mogelijk de uitgebloeide en inmiddels verdroogde stengels staan, als schuilplek voor kleine beestjes in de winter en als voedselvoorraadje voor de vogels. Ze eten, behalve de zaden van allerlei onkruidjes, ook die van tuinplanten: denk aan kaardenbol, teunisbloem, klaproos, amarant, dropplant, korenbloem, gele zonnehoed en niet te vergeten de zonnebloem. 

 

Foto: Dagpauwoog op witte herfstaster. 

 

Een compromis voor wie al die dode stengels wel erg rommelig vindt: Wanneer je zorgt dat het voorste randje langs het pad er netjes uitziet (knip overhangende stengels weg) , dan ziet dat er direct beter uit en kun je de rest in de uitgebloeide planten in de border lekker laten staan. 

 pimpelmezen op
teunisbloemstengels 

Foto: Pimpelmezen in zaadstengen van teunisbloem.

 

Volg ook verder het voorbeeld van de natuur. Laat afgevallen blad lekker liggen onder bomen en struiken en tussen de tuinplanten. Door de winter heen scharrelen merels daar graag in op zoek naar slakjes en ander beesten. En een flinke berg blad in een hoekje van de tuin verleidt wellicht een egel om er zijn nest voor de winter te maken. 

 

Verder is al dat herfstblad natuurlijk een prima mulch voor de tuin. Het voorkomt dat kleigrond door harde slagregens dichtslaat, en bevordert het bodemleven. 

 

Zet ook vorstgevoelige potplanten binnen, of zoek een plek beschut tegen de oostenwind, waar de potten bij elkaar, afgedekt met een flinke laag takken en blad enigszins beschermd zijn tegen de vorst. 

 

Een bos riet of andere holle stengels, rechtop in de vijver gestoken zorgt ervoor dat bij vorst gasuitwisseling mogelijk is en de kikkers die onder in de vijver zijn weggekropen, van zuurstof voorzien blijven. 

 

Nog meer over de vogels in de tuin

’s Zomers zoeken de meeste vogels met hun pas uitgevlogen jongen de rust op, in september/oktober zien we de vogels weer vaker in troepjes onze tuinen bezoeken. 

Veel tuiniers beginnen in de herfst al weer met voeren. Eigenlijk nog niet nodig op dit moment. Zoals gezegd is er nog allerlei zaad in de tuin te vinden, evenals bessen van struiken, zoals Cotoneaster, meidoorn, vuurdoorn, Berberis, kornoelje, enz. Zelfs insecteneters hebben nu nog volop voedsel. Door het warme weer van de afgelopen maanden zijn er nog heel wat insecten, spinnetjes en ander klein spul te vinden. Maar natuurlijk is het best leuk om de vogels toch vast weer een beetje te lokken met wat lekkers. Op 17 en 18 januari 2015 is het weer tuinvogeltelling. Wie zich hiervoor tevoren inschrijft ontvangt via een nieuwsbrief de komende tijd wekelijks de beste tips om vogels naar de tuin te lokken en profiteert bovendien van speciale aanbiedingen van de Webshop van de Vogelbescherming. 

 

Nestkasten

Hebt u de nestkastjes in uw tuin al schoongemaakt? Een mooi klusje voor een droge dag. Haal de nestkastjes van de muur en verwijder het oude nestmateriaal, handschoenen kunnen daarbij handig zijn, vanwege het ongedierte dat zich in een nestkast kan ophouden. 

Niet alle jongen vliegen altijd uit, dus soms vind je in zo’n nestje wel eens wat ingedroogde resten van een jong vogeltje. Zelf trof ik tot mijn verbazing dit najaar een dode volwassen koolmees in een van mijn nestkasten aan. De oorzaak? Legnood? Je kunt er alleen maar naar raden. 

 

Gebruik bij het schoonmaken heet water, laat de kastjes goed drogen, repareer waar nodig (een plankje is zo vervangen, kieren kunnen met speciale houtlijm voor buiten dicht gemaakt worden) en hang ze weer op. De komende winter zijn veel vogels tijdens koude nachten maar wat blij met deze beschutte schuilplekjes.

 

Als u nieuwe nestkasten wilt ophangen, doe dat dan ook nu. In tuincentra vindt u ze te kust en te keur, maar natuurlijk kunt u voor allerlei soorten kasten ook heel goed terecht bij de Vogelbescherming of Vivara. 

De nestkastjes kunnen van buiten eventueel geverfd worden, maar laat de binnenkant in ieder geval onbewerkt. Gebruik beits en geen gewone verf want deze ademt niet. 

 

 

Let bij het ophangen op het volgende:

  • Een nestkast mag niet in de volle zon of in de regen hangen. Hang de invliegopening bij voorkeur naar het oosten: dat is de kant waar de zon opkomt en waar het niet zo gauw inregent. Als een nestkast onder een dakrand of pergola gehangen wordt, is er minder kans op inregenen en opwarming door direct zonlicht. De richting van de vliegopening in dan van minder belang. 
  • Hang een nestkast op minimaal 1.8 meter hoogte, zo kunnen de katten er niet bij. 
  • Kies een rustige plaats, liever niet direct naast het terras. Van een afstandje kun je de vogels ook goed bezig zien. 
  • Zorg voor een vrije aanvliegroute zonder takken en bladeren voor de invliegopening. 

veilige plek nestkast

 

Veel vogels, met uitzondering van mussen, dulden geen concurrenten in de buurt en verdedigen hun territorium tegen soortgenoten. Als er meerdere kastjes in de tuin of bij de buren hangen, zullen ze daarom niet allemaal gebruikt worden. De vogels kiezen dan zelf het beste plekje.

 

Foto: Een veilige plek voor een nestkastje.

 

 

 

Druif snoeien

Een klusje voor november of december is ook het snoeien van de druif. 

De sapstroom bij druiven is in het voorjaar zo sterk dat snoeien in deze tijd leidt tot het zogenaamde ‘bloeden’. De plant verliest overmatig veel sap en verzwakt hier ernstig door, gaat er in het ergste geval aan dood. Daarom snoeien we druiven altijd in het najaar, zo omstreeks de kortste dag. 

 

Workshop:

Wilt u leren hoe de druif het beste gesnoeid kan worden? Themapark De Westlandse Druif in Monster verzorgt komende zaterdagochtend - 22 november - weer een workshops druiven snoeien. U leert de nodige tips en trucs tijdens de workshop, die bestaat uit zowel een theoretisch als een praktijkgedeelte. De kosten: € 15,00. U dient zich tevoren op te geven bij Themapark De Westlandse Druif

 

Biologisch geteelde planten en zaad

Al weer enige tijd geleden kwamen de grote tuincentra door een bericht van Greenpeace negatief in het nieuws. Natuurlijk tuinieren is een trend, dus allerlei als bij- en vlinderplanten aangeprezen soorten in hun assortiment deden het goed bij het publiek. Greenpeace deed echter onderzoek naar residuen van giftige gewasbeschermingsmiddelen op de aangeboden tuinplanten en constateerde helaas dat op alle planten gifstoffen werden aangetroffen. Zeer schadelijk dus in feite voor al die beestjes die je verwachtte een handje te helpen met deze nectarplanten. 

 

Inmiddels is er goed nieuws: Intratuin heeft toegezegd dat zij in overleg gaat met de kwekers en dat haar planten binnen zes jaar vrij zijn zullen van pesticiden. Ook zullen maar liefst 9 giftige gewasbeschermingsmiddelen uit de schappen verdwijnen. 

Positief dat er een begin is gemaakt, maar het duurt dus nog wel even voor we bij Intratuin planten kunnen kopen die echt veilig zijn voor onze tuin. En helaas hebben andere tuincentra nog geen enkele actie ondernomen om hun assortiment werkelijk diervriendelijker te maken. 

Ondertussen kan het dus geen kwaad om planten in te kopen bij kwekers die hun planten zonder chemische middelen opkweken. Bijkomend voordeel: koop je rechtstreeks bij de kweker, dan kun je er ook terecht met je vragen, krijg je advies bij je aankopen, wat betreft standplaats, afdekken in de winter, enz. en vindt je er een aparter assortiment dan in de grote tuincentra. Veel kwekers hebben hun eigen specialisatie.

Hieronder nog maar weer eens een lijst van kwekers die (grotendeels) telen zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Weet u nog meer biologische kwekerijen , laat het ons weten! We vullen onze lijst graag aan.

Tijdens de donkere dagen is het een heerlijk klusje om voor het volgend voorjaar een plan voor de (moes)tuin op te stellen en ter inspiratie zaadcatalogi door te bladeren of te snuffelen op de websites van zaadhandels. We noemen u hier enkele sites van bedrijven die biologisch zaad verkopen, waaronder ook enkele buitenlandse sites.

 

Het Jaar van de Bodem

Een gezonde bodem is erg belangrijk. Dat vindt ook de Food and Agricultural Organisation (FAO) die 2015 heeft uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Bodem. De leden van de Nederlandse werkgroep Jaar van de Bodem 2015 roepen iedereen in Nederland met een hart voor onze bodem op om in 2015 mee te helpen om ‘bodem’ als belangrijk maatschappelijk duurzaamheidsthema meer bekendheid te geven.

Een aardige aanzet is gedaan door uitgeverij van Arkel , die - overigens dit jaar al - een boek over het belang van een gezonde bodem op de markt bracht: 

 

Het Bodemvoedselweb - alle kleine beestjes helpen 

Het boek is een vertaling van het Engelse boek Teaming with microbes. Een gezonde 

bodem is letterlijk de basis van ons bestaan. Maar menigeen heeft geen flauw idee wat zich allemaal afspeelt in de grond onder onze voeten. Als tuinier weet je gauw meer dan de gemiddelde stadsbewoner, maar ook dan is dit boek een openbaring. Behalve de bekende wormen,  duizendpoten en pissebedden leeft er nog veel meer in de bodem: denk aan bacteriën (2,3 ton per ha) , schimmels (2,7 ton per ha) protozoa (150 kilo per ha) , algen en diatomeeën (kiezelwieren)  (1 ton per ha) enz. enz. Samen met vogels, kleine zoogdieren , amfibieën e.d. vormen al deze (micro)organismen in en op de bodem één groot voedselweb. Hoe uitgebreider het voedselweb en hoe minder wij daarin verstoren door graven en spitten, hoe beter het is. In het boek worden maar liefst 19 regels beschreven voor het tuinieren met het bodemvoedselweb, waaronder mulchen, gebruik van speciale middelen als compostthee, zeewier, enz. Een interessant boek dat veel inzicht geeft in het bodemleven én hoe je hier als tuinier een positieve invloed op kunt uitoefenen, ten gunste van je planten. 

 

ISBN 978 90 6224 534 5,  240 pagina’s, prijs: € 24,95. 

Kijk voor dit boek en ander uitgaven op het gebied van natuurlijk tuinieren en permacultuur op Club Groen.

 

Uitjes en activiteiten:

Leeuwenhorst Winterfair 

In Noordwijkerhout is op zaterdag en zondag 22 en 23 november (komende weekend al) tussen 10 en 17 uur weer de Leeuwhorster Winterfair. Meer dan honderd standhouders zorgen dat u in de stemming komt, met allerlei mooie en luxe feestartikelen, stoere outdoorkleding en warme laarzen. Er zijn diverse stands met kerstkransen en kerstbloemstukken, en op beide dagen geeft Geertje Stienstra, erkend en hoog aangeschreven als bloemsierkunstenaar, om 11, 13 en 15 uur inspirerende bloemschikdemonstraties. Ook zijn er allerlei lekkere en ambachtelijke producten te koop. Op zondagmiddag is er voor de jeugd een heerlijke Sinterklaasvoorstelling. Entree € 8,00, jeugd t/m 12 jaar gratis. 

 

Bomenwandeling Hortus Leiden

Op 11 januari 2015 verzorgen boomtechnisch adviseur Mark Schenkeveld en tuinchef van de hortus Theo Houthoff de Zondagwandeling ‘Hortusbomen 425 jaar fit’. Tijdens de wandeling langs de monumentale oudjes wordt uitgelegd hoe het er met de bomen voorstaat en wat gedaan kan worden om oude bomen zo goed mogelijk te verzorgen. Voor deelname aan de wandeling betaalt u € 1,50 bovenop de entree van de hortus van € 7,50. entree voor kinderen 4- 12 jaar € 3,00, museumjaarkaart gratis. Kijk voor meer winterse activiteiten op de website.

 

AVVN-activiteiten 2015

Graag breng en we hier alvast enkele interessante activiteiten onder de aandacht, die het AVVN het komend voorjaar verzorgt: 

 

Workshop Fruitboom Snoeien 

Zaterdagochtend 21 maart 2015 van  9.30 - 12.30 uur  

 

Op deze zaterdag leert fruitboomdeskundige Joke van den Ban u de algemene regels voor het snoeien van fruitbomen. Ook andere zaken komen aan bod, zoals uit welke rassen u kunt kiezen als u een nieuwe boompje wilt aanschaffen, welke plek voor welke boom geschikt is, en wat nog meer nodig is voor een goede verzorging. Naast het theoretisch gedeelte zal het snoeien in de tuin bij het AVVN in praktijk gebracht worden. 

Deelname kost € 20,00.

 

Workshop Natuurlijk Tuinieren

Dinsdagavond 10, 17 en 24 maart 2015 van 19.45 tot 21.45 uur 

 

Tuinieren is zoveel leuker wanneer je je tuin deelt met al die kleine tuinbewoners, die - als je natuurlijk tuiniert – spontaan op bezoek komen: lieveheersbeestjes, bijen, hommels en vlinders, vogels, padden, kikkers en misschien zelfs een egel. Niet alleen is er door al die bedrijvigheid veel meer te zien en te beleven in de tuin, je helpt ook allerlei beestjes die het tegenwoordig moeilijk hebben én omgekeerd helpen diverse beestjes een handje met de bestrijding van plaagdieren in de tuin: een win-win situatie. Hoe je zo’n natuurlijke tuin realiseert wordt uitgelegd in deze leerzame en gezellige cursus. Ervaren tuinontwerper en cursusleidster Roos Broersen behandelt bodemverbetering door gebruik van compost en organische meststoffen, kringlopen in de natuur, hergebruik van materialen, het creëren van ruimte voor dieren in de tuin en het duurzaam bestrijden van ziekten en plagen. Met alle informatie en tips realiseert u straks een evenwichtige, gezonde tuin die bruist van leven. De deelnemers ontvangen bij het begin van de cursus instructief lesmateriaal. 

Deelname kost € 60,00.

 

Beide activiteiten worden gehouden in het Activiteiten- en Informatie Centrum van het AVVN aan de Vogelvlinderweg 50, 3544 NJ Utrecht. Inschrijving is nu al mogelijk. Toon uw belangstelling door een email naar info@avvn.nl of door een telefoontje naar (030) 670 13 31. U kunt ons ook bellen als u meer wilt weten over de activiteiten. Of een activiteit doorgaat hangt af van de getoonde interesse. Wijzigingen onder voorbehoud. Een recent bijgewerkte agenda vind u altijd op onze website.

 


 

Wij wensen u alvast heel goede feestdagen.

 

De komende nieuwsbrief verschijnt naar verwachting in eind