EEN INSECTENHOTEL IN JE TUIN !!!!!
Circulaire augustus 2008

Waarom een insectenhotel in je tuin?? Met een insectenhotel kun je insecten lokken die nuttig kunnen zijn voor de bestuiving van bloemen en ook voor het opruimen van bladluizen. Maar ook omdat het bestuderen van al die beestjes heel erg interessant is. Ook voor kinderen !!!

Vooral solitaire bijen zullen je dankbaar zijn. Hang bundeltjes op met stengels van 1-  20 cm. riet, bamboe of vlier. Zorg ervoor, dat ze achteraan dicht zijn (in bamboestengels zijn de knopen dicht). Je kunt ze ook in een leeg conservenblikje plaatsen, dat aan twee kanten open is gemaakt met de blikopener. De achterkant kun je dicht maken met b,v, boetseerklei.

Het insectenhotel op Amstelglorie

Je kunt ook in een blok hout verschillende gaten boren van 3 tot 20 cm. diep en 2 to 12 mm diameter. De insecten houden van "gladde wanden" en hang het blok op een zonnige en liefst droge plek op en dit van 1 tot 3 meter boven de grond. Richt de gaten naar het oosten tot zuid-westen. Weldra zullen bijen achterin een stokje of een gaatje een eitje leggen. Elk eitje krijgt een stuifmeelballetje mee, zodat de larve na het uitkomen wat te eten heeft. Na elk eitje wordt het kamertje dicht gemaakt, zodat de larve rustig kan verpoppen. Ervoor komt een nieuw broedkamertje. Handig om te weten is, dat solitaire bijen niet steken!

Oorwurmen zijn 's-nachts actief en verstoppen zich in bloemen, onder stenen, planken, in rotte boomstammen en onder schors, in spleten en kieren en andere schuilplaatsen in de tuin.
Ze eten plantaardige voedselresten, maar ook dierlijk voedsel als insecteneitjes en bladluizen. Vooral vanwege dat laatste zijn ze welkom in onze tuin. Om oorwormen naar de planten met een bladluis-probleem te lokken, kun je omgekeerde potjes met stro of hooi in de betreffende plant hangen. We kunnen ze bijvoorbeeld een omgekeerde bloempot, gevuld met stro aanbieden, maar dan niet in het insectenhotel, want daar zouden ze de eitjes en larven eten, die we daar juist willen laten ontwikkelen. Oorwormen paren in het najaar en leggen eitjes, die na 7 of 8 dagen uitkomen. De larven vervellen meerdere keren. De volwassen insecten worden 2  tot 3 cm. lang en worden meestal niet ouder dan 18 maanden.

 


Detail van het insectenhotel