Week zonder Afval

Tuinder Daan deelt zijn ervaringen met composteren en hergebruiken.

Van 22 tot en met 28 mei vindt de Week zonder Afval plaats, waarin we worden uitgedaagd om zo min mogelijk afval te produceren. Een mooi moment om te kijken of we onze voetafdruk kunnen verkleinen, ook op de tuin. Maar hoe doe je dat? We vroegen het tuinder Daan zich graag verdiept in ‘afval’ en van hergebruik op de tuin bijna een sport heeft gemaakt.

Daan en zijn vrouw Klaas proberen het hele jaar door zoveel mogelijk te hergebruiken. Ook op de tuin werken ze het liefst circulair en composteren bijna alles. Daan: ‘Hergebruik van afval vond ik altijd al interessant. Het begon als een persoonlijke interesse, maar groeide uit tot een professionele carrière. Ik volgde bijvoorbeeld een opleiding tot compostmeester en leerde veel over het hergebruik van tuinafval. Dat deed me inzien hoe makkelijk het kan zijn om circulair te werken. Nu werk ik voor de gemeente Amsterdam als programmamanager bij de afvalinzameling. Als je je in afval en hergebruik verdiept, zie je talloze mogelijkheden en is afval ineens geen troep meer, maar een grondstof.’

Gerecycled tuinhuisje

Toen enkele jaren geleden hun tuinhuis niet meer voldeed, besloten Daan en Klaas dat ze een ander huisje wilden. Maar nieuw is hun huidige tuinhuis niet: het is bijna volledig gemaakt van hergebruikt bouwmateriaal, zoals de oude planken van het oude tuinhuis. Door deze recycling van grondstoffen hebben ze niet alleen kosten bespaard, maar ook hun bouwafval sterk gereduceerd. ‘Het was wel een karwei, want alle planken van het oude tuinhuis zijn door mijn handen gegaan, omdat plank voor plank gekeurd moest worden voor hergebruik. Gelukkig had ik hulp van tuinder Paul. En gaandeweg leerde ik steeds beter klussen. In totaal hebben we er twee jaar aan gewerkt, van afbreken van het oude huisje tot opbouw en inrichting van het nieuwe huisje.’

Amstelglorie: voorzitter Erik Teusink met tuinder Wim Hemker

Het tuinhuis, grotendeels gemaakt van het oude tuinhuis.

Groen is geen afval

Ook voor het groenafval kiezen Daan en Klaas voor circulair. Op hun tuin staan verschillende composteerbakken, zoals een traditionele compostbak, een composttrommel en twee wormenhotels. Het tuinmateriaal gaat op de compostbak en het groenafval, zoals snijafval van groenten en fruit, is voor de wormen. De wormen eten het snijafval op en verteren het. De uitwerpselen kun je gebruiken als compost. ‘We letten wel op wat we ze te eten geven. Ze zijn gek op bananenschil, maar citrus en kool is weer minder geschikt. Het was in het begin wat zoeken naar een balans tussen wat ze wel willen en wat niet en hoe vaak je ze van voedsel moet voorzien.’

Thuis hebben Daan en Klaas twee bokashi-bakken. Bokashi is fermenteren en is weer een andere manier om organisch afval te verwerken. Het afval wordt in een emmer gedaan en met behulp van een poeder gefermenteerd (het poeder bestaat uit tarwezemelen die van tevoren al gefermenteerd zijn, deze zorgen ervoor dat het fermentatieproces start). Het resultaat kan worden gebruikt als plantenvoeding en om de bodem te verrijken. ‘Je kunt eigenlijk alles kwijt in de bokashi-emmer, vertelt Daan. Ook citrusschillen en maaltijdresten. Het is een eenvoudige manier om te kunnen composteren als je weinig ruimte hebt. En het resultaat is heel goed voor je tuin.
Alleen de composttrommel die op de tuin staat, gebruiken we niet. Deze is wel erg handig, maar we hebben er te weinig afval voor.’

Daans ervaring is dat hergebruik eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is: ‘Uiteindelijk draait duurzaamheid om even nadenken en kijken wat bij je past.’

Amstelglorie: voorzitter Erik Teusink met tuinder Wim Hemker

Vlnr: de wormenbak, de composttrommel en de traditionele compostbak.

Tips voor minder afval:

  • Composteer: Probeer je tuin-afval zoveel mogelijk te hergebruiken op je eigen tuin. Zo houd je de voedingsstoffen op je tuin en krijg je ook minder last van verzakking van je tuin.Takken kun je niet composteren. Maar misschien kun je er een takkenwal van maken?
  • Probeer eens een wormenbak of een bokashi-emmer, zie de info onderaan in dit artikel.
  • Tuingereedschap nodig? Koop zoveel mogelijk tweedehands in plaats van nieuw. Dat scheelt enorm in productie, transport en uiteindelijk in afval. Gaat het om materiaal dat je niet vaak gebruikt? Vraag eens aan je buren of je het kunt lenen of overleg over een gezamenlijke aankoop.
  • Is iets kapot gegaan? Ga eens na of het te repareren is (bijv bij het Repair Café in de Pijp).
  • De moestuin: zonder verpakking en vers in de pan of op het bord!
  • Ga pas boodschappen doen als je koelkast leeg is. Het schijnt enorm te schelen in het weggooien van eten.
  • Koop minder voorverpakt. Je kunt eigen tassen en zakjes meenemen naar de winkel en je groente & fruit los meenemen of bijvoorbeeld op de markt kopen.
  • Koop laadbare batterijen: volop energie van de zon te verkrijgen op de tuin! 🌞

Een bokashi-bak.

Een hungry bin wormenbak ( bekijk de HUNGRY BIN – video) 

De onderdelen van de hungry bin wormenbak.