|
De transformatie -wat dit abstracte woord ook moge betekenen- had volgens de ambtenaren van de Dienst Ruimtelijke Ordening, betrekking op het omliggende gebied, zoals het oeverbos en het gebied van Amstel industrieterrein. Het was voor ons een dreun om in het ontwerp-structuurplan toch te lezen dat op Amstelglorie 1200 woningen kunnen komen. Als dat daadwerkelijk zou gebeuren, verdwijnt dit park.
Tot zover de brieven die wij hebben gestuurd. U vindt ze terug in de informatiemap. Wij zijn in ieder geval verheugd dat wij u nu wel direct met u als beleidsbeslissers kunnen spreken en onze zorgen over de toekomst van de stad en van voorzieningen als volkstuinen in een directe confrontatie kunnen meedelen.
Voordat het ontwerpstructuurplan verscheen zijn er een reeks van nota's verschenen, waarvan de meeste door dezelfde dienst Ruimtelijke Ordening waren opgesteld, zoals o.a. 'Stad aan de Amstel', 'De hoofdgroenstructuur versterkt', 'De hoofdgroenstructuur geordend' en van het stadsdeel Oost/Watergraafsmeer een structuurschets 'Mozaiekstad'. De brij aan nota's die de afgelopen jaren zijn verschenen, raakten allemaal op een of andere manier Amstelglorie. Voor eenvoudige Amsterdammers en buitenstaanders zoals wij was het nauwelijks mogelijk de diverse nota's op hun waarde te beoordelen.
Nog maar kort geleden is het Ecolint, waarvan wij een kerngebied vormen, tussen de Nieuwe Meer en het Nieuwe Diep ingericht en inmiddels al diverse keren geëvalueerd. De hoofdgroenstructuur is in 1996 vastgesteld. Eveneens is vastgesteld dat de Amstelscheg waarvan wij deel uitmaken, niet zou worden aangetast. Met name omdat het van groot belang werd geacht dat de Amstel als dominante rivier met aan beide zijden groengebieden diep Amsterdam dient in te steken. Dit is voor de natuur en voor de recreatie van de Amsterdammers van belang en uiteraard daarmee ook voor de economie. In het ontwerp-structuurplan staat ook een aantal opvattingen over volkstuinen waarin wij ons niet herkennen. Zo staat er, dat de tuinen als tweede woning zijn aan te merken waar een groot deel van het jaar wordt geslapen, de parken zouden niet openbaar zijn en de parken zouden geen buurtfunctie vervullen, dus kunnen de parken ver buiten de stad worden geplaatst. Bij ons kwam deze redenering over als een uit de lucht gegrepen argument om volkstuinparken te kunnen verplaatsen. Het zal u niet verbazen, dat wij deze redenering onzin vinden en dat Amstelglorie niet mag verdwijnen. Volkstuinen zijn niet te verplaatsen zonder ingrijpende consequenties. Wat in 50 jaar is opgebouwd en is gegroeid, is niet vervangbaar. Ook de vereniging wordt uiteen gerukt en het vrijwilligerswerk verdwijnt of komt op een zeer laag pitje. De inzet van de vrijwilligers die het park onderhouden en op fietsafstand wonen zal vervangen moeten worden door professionals. De kosten zullen dan enorm stijgen waarmee de bereikbaarheid van een volkstuin voor vele Amsterdammers verleden tijd zal worden. Overigens is er dan van het karakter van volkstuinen geen sprake meer.
Amstelglorie biedt Amsterdam nu een prachtig park zonder dat de hoge exploitatiekosten van dit park voor rekening van de gemeente komen. Wij zijn van mening dat Amstelglorie zoveel waarde heeft voor de Amsterdammers dat dit park wat ons betreft als een natuurmonument beschermd zou moeten worden.
Amstelglorie is een openbaar park. Ons park is het gehele jaar geopend van vroeg tot laat. Voor de bezoekers van het park hangen wandelroutes klaar. Ons park van 21 hectare met 40% algemeen groen, waterwegen, paden en algemene gebouwen, wordt geheel onderhouden door onze tuinders.
|
|