EERSTE WAARNEMINGEN  

 IJsvogel

Deze winter pleisterde er een IJsvogeltje op Amstelglorie. IJsvogels hebben behoefte aan overhangende takken en helder water. Het zijn zichtjagers, die met een behendige en snelle duik de kleinste visjes eten te verschalken. Het elzenbroekbosje was zijn favoriete visplek. Door steile wanden te maken in de vierde slenk en door de wortelstobbe van de es in slenk drie te laten staan hopen we deze fraaie vogel de komende jaren tot een nestelpoging te verleiden.

 

Kleine Watersalamander

De eerste slenkjes waren nog maar net gegraven. Het landje nog helemaal kaal. Het waterpeil was wat gezakt en overal stonden waterplasjes. En wie kwamen hier als eersten op af : kleine watersalamanders, wilde eenden en een paar spelende kinderen van onze tuinders. De laatsten ontdekten de eersten en waren druk bezig huisjes voor ze te bouwen. Maar ja, kleine watersalamanders vinden gewoon zo’n modderig poeltje in de warme lentezon al het summum van genot. Zelfs met al die drukte om zich heen bleven ze gewoon zitten.   

 

Kleine Parelmoervlinder  

Het is begin juni en je wil is wat anders dan die eeuwige duinen. Dus je vliegt wat rond op zoek naar plekken met kleine viooltjes. Want daar zijn je rupsen dol op. Hé een volkstuincomplex met lekkere luchtjes ! Wat nou, hebben ze daar ook al duintjes ? O nee, het is een dijkje met wat kale grond eromheen. Nou even uitrusten dan maar. 

 

Zeggedoorntje

Het zeggedoorntje is een kleine zwijgzame doornsprinkhaan. Hij houdt van kale, schaars begroeide bodems en kleiige oeverlandjes. Toch was het een grote verrassing om eind mei maar liefst drie exemplaren te zien rondscharrelen in het eerste slenkje. Daar groeide toen al een pioniermosje waar ze hopelijk hun eieren hebben kunnen afzetten. Het is een Rode Lijstsoort, waarvan maar enkele waarnemingen aan de rand van Amsterdam bekend zijn. 

 

Bosrietzanger    

Wat zingt daar toch zo apart aan de overkant aan de kant van het spoor. Dan weer lijkt het een karekiet, dan weer een groenling ? Maar ook prachtige trillers en uithalen, en zo blijft hij soms wel urenlang doorgaan. ’s Ochtends vroeg, in de namiddag, maar ook ‘s avonds. Het is de bosrietzanger die zijn territorium heeft gevestigd op dit stukje aan het water. Ook hij houdt van afwisseling, en zou beter bosjesrietzanger genoemd kunnen worden. Want in het bos zul je vergeefs naar hem zoeken. Maar hier bij het IJsvogellandje is hij in zijn element. Maar opgepast ! Daar is de koekoek. Hij heeft hem ook horen zingen. En hij houdt ze graag voor het lapje door zijn koekoeksei in hun nest te deponeren.