Een barbecue zonder vlees saai? Helemaal niet! Er zijn heerlijke vegetarische recepten voor de barbecue. En je spaart gelijk het milieu, want productie van vlees kost veel energie.
Verschillende soorten groenten uit je tuin laten zich prima op de barbecue bereiden. Bijvoorbeeld:
Geroosterde groentesalade met courgette, paprika, aubergine
Groenten schoonmaken, in plakken of repen snijden en bestrijken met een mengsel van olijfolie, zout en knoflook. Op het barbecuerooster om en om bruin en zacht laten worden. Apart serveren, of mengen en bedruppelen met balsamico-azijn en nog wat goede olijfolie (of kruidenolie), eventueel nog wat grof zeezout erover.
Maïskolven aan het spit
Kook de maïskolven ongeveer 6 minuten voor; laat ze afkoelen en bestrijk met olijfolie; in ongeveer 8 minuten rondom goudbruin roosteren (je kunt ze aan een spies prikken om ze makkelijk te kunnen draaien. Dan bestrijken met boter en bestrooien met grof zeezout.
Aardappels in de schil
Kook grote biologische aardappels even 5 minuten voor. Verpak ze in aluminiumfolie en poffen maar: ongeveer 30 minuten in de hete as leggen en halverwege even omdraaien. Snij de gepofte aardappels open, bedruppel met goede olijfolie en bestrooi ze met grof zout en verse kruiden. Of vul ze met wat boter of olijfolie, gemengd met een theelepel Italiaanse kruiden. Een fris yoghurt-knoflooksausje is een goede combi met de gepopte aardappels.
Zoete aardappelfrietjes met ahorn-tahin-dip
Snij ca 4 zoete aardappels in friet-vorm (ca 2,5 cm dik). Je kunt ze met schil eten (schoonboenen) of zonder schil. Meng de frietjes in een kom met eetlepel komijnzaad en een eetlepel ahornsiroop. Leg ze op een vel aluminiumfolie (niet tegen elkaar aan) en dek het af met een ander vel folie, vouw de zijkanten dicht. Leg dit ca 30 min. op een goed verwarmde barbecue, halverwege keren. Maak ondertussen de dipsaus van 60 ml tahin, 1 el ahornsiroop, 1,5 el citroensap, 2 el water. Eventueel nog wat knoflook & gember kleinsnijden en toevoegen aan de saus.
Eet smakelijk!
Kijk voor meer lekkere recepten » https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/vlees-vis-of-vega/recepten-voor-vegetarische-bbq