Selecteer een pagina
hoofdkraan

Waterleiding

IMG_1321De waterleiding van Amstelglorie wordt elk jaar rond half november afgesloten. Je ontvangt van tevoren een mail. Ook kun je de exacte datum vinden in de Agenda, maand november.

Loop onderstaande checklist door om waterschade te voorkomen:

  • Draai de hoofdkraan dicht en zet het aftapkraantje open.
  • Blaas de leidingen leeg via de kranen, blaas de geiser door (en ‘verpak’ de geiser daarna bij voorkeur in een dekentje om eventuele vorstschade te voorkomen), dweil de toiletpotten droog of gooi er een flinke hoeveelheid keukenzout in (1 kg), open zwanenhalzen en laat die leeglopen, of voeg een scheut van een water-spiritus-mengsel toe (1:1).  Draai het aftapkraantje weer dicht.
  • Zet alle kranen open en controleer of er nergens water uit loopt. Als je hoofdkraan niet helemaal dicht is, bijvoorbeeld door roestvorming of slijtage, dan kun je dat op dit moment constateren. Wanneer je alle af- en aanvoerpunten pas afsluit nadat de waterleiding van het hele tuinenpark is afgesloten, kun je niet meer zien waar zich eventuele lekkages bevinden. Wanneer er nog water lekt, draai je de hoofdkraan opnieuw dicht. Helpt dit nog steeds niet, stuur dan een bericht naar het bestuur. De waterleidingcommissie gaat vervolgens na of je een nieuwe hoofdkraan nodig hebt, die voor het nieuwe seizoen wordt gemonteerd.
  • Tip: trek het toilet voor het droogmaken een paar keer door, dat bevordert het weglopen van restanten in de pijp. Dit voorkomt verstopping na de winter.

Algemene waterkraan weer open
Half maart (ijs en weder dienende) gaat de waterleiding weer open.
Je krijgt van tevoren bericht via mail/ nieuwsbrief. Zorg dat je aanwezig bent op het moment dat het water er weer op gaat. Je kan dan controleren of je geen lekkage hebt opgelopen door de wintervorst. Lukt het echt niet om op dat moment aanwezig te zijn, zorg dan dat je hoofdkraan is dichtgedraaid.

Wat te doen bij lekkage?
Heb je lekkage in je huisje of in je tuin? Draai dan de hoofdkraan dicht en maak een afspraak met een loodgieter.

Stopt de lekkage niet terwijl de hoofdkraan al dicht is?
Meld de lekkage dan zo snel mogelijk bij het bestuur, via watercommissie@amstelglorie.nl
Geef in je mail duidelijk aan waar de waterput op jouw tuin te vinden is en maak deze vrij, zodat onze waterleidingspecialist goed bij de waterleiding kan.

  • Lekkage vanaf de hoofdkraan op jouw tuin naar je huisje: hiervoor regel je zelf een oplossing.
  • Lekkage vóór de hoofdkraan is voor rekening van Amstelglorie.