rimpelroos

Invasieve exoten: De Rimpelroos

De rimpelroos is een bekende in het Nederlands landschap én op Amstelglorie. Hij staat op een paar plekken in het openbare groen, onder meer langs de Kastanjelaan. Op dit moment heeft de plant nog enkele grote witte, roze of paarse bloemen, maar vooral veel rozebottels die vrij plat zijn.

rimpelroos

De plant is vernoemd naar zijn gerimpelde bladeren en wordt ook wel Japanse rozenbottel of bottelroos genoemd, wat meteen verraadt waar hij oorspronkelijk vandaan komt. In Japan groeit hij in de duinen, wat ook in Nederland zijn geliefde groeiplaats is. Op dat soort zanderige terreinen kan de plant enorm woekeren, waardoor inheemse planten helemaal verdrongen worden.

De rozebottels zijn geliefd bij vogels, die de zaadjes via hun uitwerpselen verspreiden. Omdat we hier ver van de kust zitten, is de kans dat zaad van ‘onze’ rimpelrozen daar terechtkomt miniem. Maar als deze invasieve exoot in kustplaatsen wordt aangeplant, ligt dat natuurlijk anders. Verschillende duingebieden hebben te kampen met deze woekeraar, bijvoorbeeld het Westduinpark bij Den Haag.

Op Amstelglorie staan maar een paar rimpelrozen, maar er is ook een tuinpark in Utrecht waar deze exotische plant wordt gebruikt als tuinhaag (zie het programma Natuurlijk Zoey van RTV Utrecht). Zoals gezegd kan de rimpelroos op Amstelglorie weinig kwaad en is er dan ook geen reden om ze te verwijderen.

Geniet van de bloemen, pluk wat bottels om er jam van te maken en laat er ook nog wat over voor de vogels!

Bekijk ook info over andere invasieve exoten: