Selecteer een pagina

Hemkerhof

Wat is de Hemkerhof?

De Hemkerhof is een gemeenschappelijke tuin op Amstelglorie. Het is een proeftuin voor natuurlijk tuinieren die zich richt op drie E-pijlers: Ecologie, Educatie en Eetbaar. Er is een natuurlijke moestuin, voedselbos, verfplantentuin, imkerij en (eetbare) bloemenpluktuin. In het tuinseizoen zijn er workshops, cursussen, proeverijen en festiviteiten zoals de kinderworkshop ‘Wild Koken’ en het Oogstfeest in oktober. De Hemkerhof wordt als locatie gebruikt door de werkgroep Natuureducatie. Deze werkgroep verzorgt educatie voor scholen, voor individuele tuinders en voor buurtbewoners.

Wanneer is de Hemkerhof open?

Momenteel is de coördinatie van de Hemkerhof in handen van Anne, Annemarie, Toos en Olga. Zij zijn aanwezig op:

 • Maandag: 11:00 – 13:00
 • Woensdag alle even weken tussen 14:00 – 16:00
 • Zaterdag de laatste van de maand tussen 13:00 – 16:00

Kom langs om mee te helpen in het groen, om je vragen te stellen over natuurlijk tuinieren en voedsel verbouwen, of gewoon lekker rond te kijken. Of maak een afspraak, bijvoorbeeld om met een schoolklas langs te komen. 
▶ We zijn momenteel op zoek naar extra vrijwilligers om mee te helpen in het voedselbos.
Kom langs of neem contact op via hemkerhof@amstelglorie.nl.
En volg ons op Instagram

Wat is er zoal te doen op de Hemkerhof?

 •  Voedselbos leer-werk-activiteit
  Een van de mooie initiatieven op Hemkerhof is het Voedselbos dat door tuinders Olga en Anne is opgezet. Nu is ‘bos’ misschien een groot woord voor de 200 vierkante meter die Olga en Anne bestieren, maar dat er veel te zien en te oogsten valt, is zeker. Onder andere venkel, knoflook, eetbare bloemen, munt, spruiten en tuinbonen zijn de opbrengst. Het Parool van 29 februari besteedt ruim aandacht aan voedselbossen in Amsterdam. Een nieuwe trend lijkt geboren!
  Lees het artikel De Opkomst van het Voedselbos
 • Verftuin
  Annemarie heeft een perceel ingericht met verfplanten. Als wever wil Annemarie het liefst haar eigen draad maken. Dat gebeurt door wol te spinnen en daarna te kleuren. Om de draad op een ecologische manier te kunnen kleuren worden nu een aantal verfplanten gekweekt op de Hemkerhof. Haar kennis over verfplanten heeft Annemarie opgedaan bij het AGA-lab, een grafisch atelier in Amsterdam. Belangrijkste tinten komen van de Wede, die de draad indigo kleurt, Meekrap voor rood en de Wouw geeft geel. Deze zogenaamde ‘grand teints’ zijn kleurvast en vervagen niet.
  ▶ Wie enthousiast is over spinnen en weven kan zich opgeven voor de spingroep van Annemarie. Vanaf het nieuwe seizoen zal de spingroep starten op de Hemkerhof. Heb je interesse en wil je meedoen? Stuur dan een mailtje aan matoubosch@gmail.com 

 • Nachtvlindertelling
  Amstelglorie doet mee aan het Landelijk Meetlint Vlinders. In overleg met de Vlinderstichting wordt een route uitgezet op het tuinpark voor de vlindertelling. Eenmaal per week wordt de route gelopen en worden vlinders gespot en geteld. 
  Onderdeel van de telling is het meetnet nachtvlinders. Hiervoor is op het Hemkerhof een nachtvlinderval neergezet. Met speciaal licht worden de vlinders gelokt en geteld – en daarna weer vrijgelaten. Door de telling wordt de vlinderpopulatie in kaart gebracht en dat is nodig want het gaat niet goed met onze fladderende vrienden in Nederland. De gegevens die de vlinderval oplevert worden gebruikt voor onderzoek en advies, en zo wordt voorkomen dat er nog meer vlinders verdwijnen.  

 • Wild Koken  – wordt  momenteel  niet  gegeven
  Kook workshop voor kinderen van 4 tot 12. Samen in de berm wilde eetbare planten verzamelen en daar dan een heerlijke maaltijd van bereiden voor je ouders. Dat is wat we doen bij Wild Koken. Elke keer is anders maar elke keer is een avontuur. Verrassend en heerlijk zijn de maaltijden. Niet alleen leerzaam om bijvoorbeeld te weten hoe je zelf boter kan maken maar ook altijd spannend om een vuurtje te stoken. Kosten: 7,50  Informatie en data via: Hemkerhof@amstelglorie.nl

 

TOEKOMSTPLANNEN OP DE HEMKERHOF

Een Levend Huis op Amstelglorie
Als alles volgens plan verloopt staat er op de Hemkerhof volgend seizoen een levend leslokaal voor diverse educatieve activiteiten. Een levend gebouw? Jazeker! Bedenker en leembouwdeskundige Peter Plank gaf op 19 september in het clubhuis een Levend Huis Talk: uitleg over hoe je van levende en natuurlijke materialen een stevig en inspirerend onderkomen kunt maken. Na de uitleg maakten de deelnemers een wandeling over het Hemkerhof die eindigde in een brainstormsessie over wensen en mogelijkheden voor dit unieke project. Volgende stap is het definitieve ontwerp, en daarna: aan de slag!

Levend Huis - bouwplan op Amstelglorie

▲ Voorbeeld van een levend huis ontwerp

Peter heeft al veel ervaring opgedaan met hout en leem. Op de Hemkerhof wil hij een volgende stap maken met een gebouw waarin ook levend materiaal als ‘bouwstenen’ wordt gebruikt. Als voorbeeld liet hij bruggen uit India zien, gemaakt van boomwortels: de wortels groeien en worden geleid over de rivier. Een andere techniek is het snoeien, buigen en vervormen van boomtakken, tot ze een gewenste vorm hebben.  

Groeien met de jaren
Levende architectuur vraagt tijd, veel tijd: het gebouw groeit mee met de seizoenen en de jaren. Levende bouwwerken blijven in ontwikkeling en geven we dan ook door aan volgende generaties. Iedereen die geïnteresseerd is, kan meedoen. Je kunt je opgeven voor een workshop (maandelijk vanaf maart/ april 2022, ca 9x) waarbij je les krijgt van Peter Plank en technieken van leembouw en levend bouwen leert en direct in praktijk brengt. Je kunt ook als vrijwilliger aan de slag om mee te helpen bouwen, tussen de workshops door. Graag gaan we natuurlijk ook aan de slag met kinderen van Amstelglorie en uit de buurt, want zij zullen het gebouw levend moeten houden in de toekomst.

Dit najaar volgt er nog een tweede Levend Huis Talk van Peter.
Houd de website-agenda in de gaten voor de datum!

Ontwerpen van een lemen leslokaal op Amstelglorie Ontwerpen van een lemen, levend huis op Amstelglorie Op de Hemkerhof, Amstelglorie - ontwerp lemen leslokaal


▶ Wil je je nu al opgeven om mee te doen met de workshop die komend voorjaar begint, wil je meer weten en/ of helpen om het levende huis te realiseren?
Stuur een mail naar hemkerhof@amstelglorie.nl