Selecteer een pagina

Hemkerhof

Attentie:  Oogstfeest zaterdag 10 oktober UITGESTELD

Reguliere openingstijden:

Maandag: 11:00 – 13:00

Woensdag alle oneven weken tussen 14:00 – 17:00

Zaterdag de laatste van de maand tussen 12:00 – 17:00

 

Proeftuin voor natuurlijk tuinieren
De Hemkerhof is de tweede gezamenlijke kweektuin op Amstelglorie die zich richt op drie E-pijlers, nl Ecologie, Educatie en Eetbaar. Er is een imkerij, moestuin, voedselbos en (eetbare) bloemenpluktuin. In het tuinseizoen zijn er workshops, cursussen, proeverijen en festiviteiten zoals de kinderworkshop ‘Wild Koken’ en het Oogstfeest in oktober.

De Hemkerhof wordt als locatie gebruikt door de werkgroep Natuureducatie. Deze werkgroep verzorgt educatie voor scholen, voor individuele tuinders en voor buurtbewoners.

Volg ons op Instagram: Hemkerhof op Amstelglorie.

De Hemkerhof zoekt vrijwilligers
Stuur een mail als je interesse hebt om deel uit te maken van deze gemeenschappelijke educatie tuin. Hemkerhof@amstelglorie.nl

 •  Voedselbos leer/werkmoment.
  Een van de mooie initiatieven op Hemkerhof is het Voedselbos dat door tuinders Olga en Anne is opgezet. Nu is ‘bos’ misschien een groot woord voor de 200 vierkante meter die Olga en Anne bestieren, maar dat er veel te zien en te oogsten valt, is zeker. Onder andere venkel, knoflook, eetbare bloemen, munt, spruiten en tuinbonen zijn de opbrengst. Het Parool van 29 februari besteedt ruim aandacht aan voedselbossen in Amsterdam. Een nieuwe trend lijkt geboren!
  Lees het artikel De Opkomst van het Voedselbos

   

  Regelmatig kan je komen werken en leren op de Hemkerhof. Iedereen is welkom. Er wordt hard gewerkt aan het voedselbos en een natuurlijke moestuin. Je kan vragen stellen over natuurlijk tuinieren of voedsel verbouwen. Er is mogelijkheid te leren in theorie en praktijk. Stuur wel even vooraf een mail met je vraag naar hemkerhof@amstelglorie.nl. Zo kunnen we zorgen dat de juiste kennis in huis is.

 • Wild Koken.
  Kook workshop voor kinderen van 4 tot 12. Samen in de berm wilde eetbare planten verzamelen en daar dan een heerlijke maaltijd van bereiden voor je ouders. Dat is wat we doen bij Wild Koken. Elke keer is anders maar elke keer is een avontuur. Verrassend en heerlijk zijn de maaltijden. Niet alleen leerzaam om bijvoorbeeld te weten hoe je zelf boter kan maken maar ook altijd spannend om een vuurtje te stoken. Kosten: 7,50  Informatie en data via: Hemkerhof@amstelglorie.nl

Cursus Natuurrijk Moestuinieren

Wil jij alles leren over de moestuin en meteen praktisch aan de slag gaan?

Cursus natuurrijk moestuinieren op Amstelglorie

De cursus Natuurrijk Moestuinieren brengt theorie en praktijk direct samen. De 1e helft van de zaterdagmiddag is theoretisch: van diverse soorten moestuinen tot leren hoe je het beste kunt zaaien. De 2e helft brengen we het geleerde in praktijk: we vertalen de methode naar het praktische werk, zaaien in de volle grond en onderhouden de zaaibedden. Soms doen we iets praktisch tijdens het theoriedeel, soms doen we iets theoretisch tijdens het praktijk deel.

Wat leer je?

De theorie begint met een goed plan kunnen maken. Vervolgens gaan we het plan ontwerpen. Daarna gaan we kennis opbouwen over het moestuinieren zelf:

 • de bodem en het verrijken ervan
 • van composteren in grote bakken tot wormencompost
 • zaaien en planten in theorie en praktijk
 • biodiversiteit en plantenkennis inclusief de behoeften van de plant
 • waterbeheer en zorg voor gereedschap

In een van de laatste lessen praten we ook over hoe je een jaarplanning maakt en starten we met zaaien voor verse wintervoorraad.

Praktische info

De cursus bestaat uit 10 lessen van ca 3 uur (theorie + praktijk), op zaterdagmiddag. We starten altijd in het clubhuis van Amstelglorie en gaan voor de praktijk door naar de Hemkerhof (de grote gemeenschappelijke tuin op het park). Nadat we praktisch in de tuin aan de slag zijn geweest, sluiten we de lesmiddag af met een korte bespreking van wat we gedaan hebben en hoe we de volgende les verder gaan.

Lesdata (ovb):
Zaterdagmiddag van 13.30-ca. 16.30 uur.

 • 29 februari
 • 21 maart
 • 25 april
 • 9 mei
 • 30 mei
 • 13 juni
 • 27 juni
 • 22 augustus
 • 26 september
 • 24 oktober

Deelname

De kosten zijn €200 voor de hele cursus.
Geef je op voor deze cursus via toostuin@gmail.com
(zet altijd het onderwerp ‘Natuurrijk Tuinieren’ in de onderwerpregel).


Tuinder Olga over de vorige cursus Natuurrijk Tuinieren:
Sinds begin maart loopt de cursus Natuurrijk Moestuinieren op Amstelglorie. Al vier keer is de enthousiaste groep samengekomen om van Toos Tuin te leren. Maar vooral ook om de handen uit de mouwen te steken. Samen hebben we een ontwerpplan gemaakt voor de gemeenschappelijke Hemkerhof-tuin. We werken aan een kruidenspiraal, er komt een bijen/vlindertuin, ook hopen we een bosrandtuin aan te leggen. Ondertussen zijn er biologische groenten gezaaid in de moestuinbakken en kas. Ook zouden we graag iets doen met vergeten groenten én willen we de ruimte rond de vijver zo inrichten dat er een ecologisch divers biotoopje ontstaat. Maar dat laatste is misschien iets te ambitieus voor dit seizoen en komt volgend jaar wel.

 • Dotterdag. (afgelast ivm corona) .
 • Hemkehof Oogstfeest. 10 oktober.
 • Natuurwerkdag. 7 november.