Hemkerhof

Reguliere openingstijden (je kunt dan ook meehelpen in het groen):

Maandag: 11:00 – 13:00

Woensdag alle even weken tussen 14:00 – 16:00

Zaterdag de laatste van de maand tussen 13:00 – 16:00

Momenteel is de coördinatie van de Hemkerhof in handen van Anne, Annemarie, Toos en Olga. Wil jij meewerken als vrijwilliger in het groen op de Hemkerhof? Kom langs of neem contact op via hemkerhof@amstelglorie.nl.

Proeftuin voor natuurlijk tuinieren
De Hemkerhof is de tweede gezamenlijke kweektuin op Amstelglorie die zich richt op drie E-pijlers, nl Ecologie, Educatie en Eetbaar. Er is een natuurlijke moestuin, voedselbos, verfplantentuin, imkerij en (eetbare) bloemenpluktuin. In het tuinseizoen zijn er workshops, cursussen, proeverijen en festiviteiten zoals de kinderworkshop ‘Wild Koken’ en het Oogstfeest in oktober.

De Hemkerhof wordt als locatie gebruikt door de werkgroep Natuureducatie. Deze werkgroep verzorgt educatie voor scholen, voor individuele tuinders en voor buurtbewoners.

Volg ons op Instagram: Hemkerhof op Amstelglorie.

De Hemkerhof zoekt vrijwilligers
Stuur een mail als je interesse hebt om deel uit te maken van deze gemeenschappelijke educatie tuin. Hemkerhof@amstelglorie.nl

 •  Voedselbos leer/werkmoment.
  Een van de mooie initiatieven op Hemkerhof is het Voedselbos dat door tuinders Olga en Anne is opgezet. Nu is ‘bos’ misschien een groot woord voor de 200 vierkante meter die Olga en Anne bestieren, maar dat er veel te zien en te oogsten valt, is zeker. Onder andere venkel, knoflook, eetbare bloemen, munt, spruiten en tuinbonen zijn de opbrengst. Het Parool van 29 februari besteedt ruim aandacht aan voedselbossen in Amsterdam. Een nieuwe trend lijkt geboren!
  Lees het artikel De Opkomst van het Voedselbos

   

  Regelmatig kan je komen werken en leren op de Hemkerhof. Iedereen is welkom. Er wordt hard gewerkt aan het voedselbos en een natuurlijke moestuin. Je kan vragen stellen over natuurlijk tuinieren of voedsel verbouwen. Er is mogelijkheid te leren in theorie en praktijk. Stuur wel even vooraf een mail met je vraag naar hemkerhof@amstelglorie.nl. Zo kunnen we zorgen dat de juiste kennis in huis is.

 • Verftuin.

  Tuinder Annemarie heeft een perceel ingericht met verfplanten. Als wever wil Annemarie het liefst haar eigen draad maken. Dat gebeurt door wol te spinnen en daarna te kleuren. Om de draad op een ecologische manier te kunnen kleuren worden nu een aantal verfplanten gekweekt op de Hemkerhof. Haar kennis over verfplanten heeft Annemarie opgedaan bij het AGA-lab, een grafisch atelier in Amsterdam. Belangrijkste tinten komen van de Wede, die de draad indigo kleurt, Meekrap voor rood en de Wouw geeft geel. Deze zogenaamde ‘grand teints’ zijn kleurvast en vervagen niet.

  Wie enthousiast is over spinnen en weven kan zich opgeven voor de spingroep van Annemarie. Vanaf het nieuwe seizoen zal de spingroep starten op de Hemkerhof. Heb je interesse en wil je meedoen? Stuur dan een mailtje aan matoubosch@gmail.com 

 • Nachtvlindertelling.

  Amstelglorie gaat meedoen aan het Landelijk Meetlint Vlinders. In overleg met de Vlinderstichting wordt een route uitgezet op het tuinpark voor de vlindertelling. Eenmaal per week wordt de route gelopen en worden vlinders gespot en geteld. 

  Onderdeel van de telling is het meetnet nachtvlinders. Hiervoor is op het Hemkerhof een nachtvlinderval neergezet. Met speciaal licht worden de vlinders gelokt en geteld – en daarna weer vrijgelaten. Door de telling wordt de vlinderpopulatie in kaart gebracht en dat is nodig want het gaat niet goed met onze fladderende vrienden in Nederland. De gegevens die de vlinderval oplevert worden gebruikt voor onderzoek en advies, en zo wordt voorkomen dat er nog meer vlinders verdwijnen.  

 • Wild Koken  – voorlopig  afgelast
  Kook workshop voor kinderen van 4 tot 12. Samen in de berm wilde eetbare planten verzamelen en daar dan een heerlijke maaltijd van bereiden voor je ouders. Dat is wat we doen bij Wild Koken. Elke keer is anders maar elke keer is een avontuur. Verrassend en heerlijk zijn de maaltijden. Niet alleen leerzaam om bijvoorbeeld te weten hoe je zelf boter kan maken maar ook altijd spannend om een vuurtje te stoken. Kosten: 7,50  Informatie en data via: Hemkerhof@amstelglorie.nl