Hemkerhof

   

Wat is de Hemkerhof?

De Hemkerhof op Amstelglorie, is een gemeenschappelijke tuin die fungeert als een levend laboratorium voor natuurlijk tuinieren. De tuin richt zich op drie pijlers: Ecologie, Educatie en Eetbaarheid. Binnen de Hemkerhof vind je diverse zones, waaronder een natuurlijke moestuin, een voedselstrook (variant op voedselbos), verfplantentuin, theetuin, kas en een bloemenpluktuin met eetbare bloemen. Bovendien wordt er momenteel gewerkt aan de ontwikkeling van een voedselmoeras.

Gedurende het tuinseizoen biedt de Hemkerhof een gevarieerd programma aan, waaronder workshops, cursussen, proeverijen en festiviteiten. Voorbeelden hiervan zijn de kinderworkshop ‘Wild Koken’ en het Oogstfeest in oktober. De locatie dient niet alleen als een inspirerende plek voor tuinders, buurtbewoners en andere geïnteresseerden, maar wordt ook actief ingezet voor educatieve doeleinden. Basisschoolleerlingen worden via schoolexcursies betrokken, terwijl cursussen en workshops worden aangeboden aan tuinliefhebbers en geïnteresseerden uit de omgeving. Kortom, de Hemkerhof is een bloeiende gemeenschapstuin die niet alleen de schoonheid van de natuur omarmt, maar ook een bron van kennis en inspiratie is voor een duurzame en eetbare levensstijl. De Hemkerhof is in ieder geval open op maandag van 11:00 – 13:00.

Seizoen 2024 worden er weer veel activiteiten georganiseerd. Houd de Amstelglorie Agenda in de gaten. 

▲Route naar de Hemkerhof (klik voor een vergroting)

Stuur een mail als je interesse hebt om mee te helpen in het groen, om je vragen te stellen over natuurlijk tuinieren en voedsel verbouwen, of gewoon lekker een keer rond te kijken. Ook kun je een afspraak maken om met de schoolklas van je kinderen langs te komen. 

   

Bouw van het Levend Leslokaal


Bouw van het Levend Leslokaal

Vanaf tuinseizoen 2022 zijn we bezig met de bouw van een Levend Leslokaal. Het kleine leger van vrijwilligers op Amstelglorie, samen met enthousiastelingen van buiten het park, zet zich regelmatig in voor de constructie van dit leslokaal en bijbehorend schuurtje. De bouw verloopt langzaam, maar voorspoedig. Bijzonder is dat de gebouwtjes volledig worden opgetrokken uit verzamelde natuurlijke en hergebruikte materialen, met als nieuwste aanwinst wasmachinedeurtjes die dienen als vensters. Als jij ook wilt bijdragen aan dit mooie project, kun je een e-mail sturen naar hemkerhof@amstelglorie.nl.


▲ Het levende leslokaal heeft inmiddels een voordeur


Het ‘draaiend’ plafond, en de uit klei opgetrokken muren

Nu wordt de binnenkant voorzien van stro-isolatie en een laag klei.
Wil je meewerken? Elke week op maandag zijn we aan het werk. 

Ontwerp Levend Leslokaal

Ontwerpen van een lemen leslokaal op Amstelglorie Ontwerpen van een lemen, levend huis op Amstelglorie Op de Hemkerhof, Amstelglorie - ontwerp lemen leslokaal
Een groep geïnteresseerde tuinders tekent eerste ontwerpen

Leemdeskundige Peter Plank is vanaf het begin betrokken bij de bouw. Hij heeft al veel ervaring opgedaan met hout en leem. Op de Hemkerhof wil hij een volgende stap maken met een gebouw waarin ook levend materiaal als ‘bouwstenen’ wordt gebruikt. Als voorbeeld liet hij bruggen uit India zien, gemaakt van boomwortels: de wortels groeien en worden geleid over de rivier. Een andere techniek is het snoeien, buigen en vervormen van boomtakken, tot ze een gewenste vorm hebben.

Groeien met de jaren
Levende architectuur vraagt tijd, veel tijd: het gebouw groeit mee met de seizoenen en de jaren. Levende bouwwerken blijven in ontwikkeling en geven we dan ook door aan volgende generaties. Iedereen die geïnteresseerd is, kan meedoen. 


Ouder & kind-dag

Op 10 juli was het Ouder & Kind-dag op het Hemkerhof. Voor de jarige Bram de aanleiding om zijn verjaardagsfeestje op het Hemkerhof te vieren. Met zijn vrienden stond hij met blote voeten in de aarde te stampen, een beetje water en stro erbij… en je hebt ‘oerbakstenen’. De klei uit de grond wordt omgevormd in een muur en voordat je het weet ben je een huis aan het bouwen. Bram en de andere stampers hadden een top middag!

 

Wat is er zoal te doen op de Hemkerhof?

 •  Voedselbos leer-werk-activiteit
  Een van de mooie initiatieven op Hemkerhof is het Voedselbos dat door tuinders Olga en Anne is opgezet. Nu is ‘bos’ misschien een groot woord voor de 200 vierkante meter die Olga en Anne bestieren, maar dat er veel te zien en te oogsten valt, is zeker. Onder andere venkel, knoflook, eetbare bloemen, munt, spruiten en tuinbonen zijn de opbrengst. Het Parool van 29 februari besteedt ruim aandacht aan voedselbossen in Amsterdam. Een nieuwe trend lijkt geboren!
  Lees het artikel De Opkomst van het Voedselbos
 • Verftuin
  Annemarie heeft een perceel ingericht met verfplanten. Als wever wil Annemarie het liefst haar eigen draad maken. Dat gebeurt door wol te spinnen en daarna te kleuren. Om de draad op een ecologische manier te kunnen kleuren worden nu een aantal verfplanten gekweekt op de Hemkerhof. Haar kennis over verfplanten heeft Annemarie opgedaan bij het AGA-lab, een grafisch atelier in Amsterdam. Belangrijkste tinten komen van de Wede, die de draad indigo kleurt, Meekrap voor rood en de Wouw geeft geel. Deze zogenaamde ‘grand teints’ zijn kleurvast en vervagen niet.

 • Nachtvlindertelling
  Amstelglorie doet mee aan het Landelijk Meetlint Vlinders. In overleg met de Vlinderstichting wordt een route uitgezet op het tuinpark voor de vlindertelling. Eenmaal per week wordt de route gelopen en worden vlinders gespot en geteld. 
  Onderdeel van de telling is het meetnet nachtvlinders. Hiervoor is op het Hemkerhof een nachtvlinderval neergezet. Met speciaal licht worden de vlinders gelokt en geteld – en daarna weer vrijgelaten. Door de telling wordt de vlinderpopulatie in kaart gebracht en dat is nodig want het gaat niet goed met onze fladderende vrienden in Nederland. De gegevens die de vlinderval oplevert worden gebruikt voor onderzoek en advies, en zo wordt voorkomen dat er nog meer vlinders verdwijnen.  

 • Wild Koken  – wordt  momenteel  niet  gegeven
  Kook workshop voor kinderen van 4 tot 12. Samen in de berm wilde eetbare planten verzamelen en daar dan een heerlijke maaltijd van bereiden voor je ouders. Dat is wat we doen bij Wild Koken. Elke keer is anders maar elke keer is een avontuur. Verrassend en heerlijk zijn de maaltijden. Niet alleen leerzaam om bijvoorbeeld te weten hoe je zelf boter kan maken maar ook altijd spannend om een vuurtje te stoken. Kosten: 7,50  Informatie en data via: Hemkerhof@amstelglorie.nl

Route naar de Hemkerhof

Download de route
OF
Scan de QR code