22 juni: Bijeenkomsten A2 Entree

22 juni: Bijeenkomsten A2 Entree

Er ligt een plan om het laatste deel van de snelweg A2 om te vormen naar een rustigere stadslaan. Op zaterdag 22 juni komt de gemeente naar Amstelglorie voor een speciale voorlichtingsmiddag, vanaf 14.00 uur. Je kunt aansluiten om mee te praten over het stedenbouwkundig plan.

Bekijk de plannen op www.amsterdam.nl/a2entree

A2 entre

Maai Mei Niet

Maai Mei Niet

Mei is de Maai-Mei-Niet-Maand. Door het maaien deze maand een paar keer over te slaan kun je bijen en andere insecten in je tuin een handje helpen. Zo kunnen er bloemen bloeien waar de insecten hun broodnodige nectar uit kunnen halen. De AVVN roept iedereen met een grasveldje op om al deze gazons in bloei te zetten deze maand. Zo toveren we ze om tot bijenoases vol bloemen. Dus doe mee, laat je grasmaaier staan en creëer een gedekte tafel voor vrolijke zoemers!

Wist je dat de paardenbloem bijzonder in de smaak valt bij allerlei soorten wilde bijen?
Lok de wilde bij naar je tuin

 

Slow & Silent Working Space (va mei)

Slow & Silent Working Space (va mei)

Elke donderdagmiddag vanaf mei kun je doelloos werken op de Hemkerhof. Tijdens dit samenzijn zijn er geen verwachtingen, rust en ontspanning staan centraal. Je kunt eenvoudige handelingen doen zoals gras wieden, boomschors oogsten, touw twijnen, wol spinnen, wilgenhekjes vlechten of kruidenblaadjes plukken om te drogen. Het mindful werken wordt afgewisseld met een aantal minuten meditatie of een visualisatie onder begeleiding van een ervaren yogadocent. Er is ruimte voor stil zijn en stil zitten. Alles wat gebeurt is traag en langzaam.

Na afloop tijdens het thee drinken mag er weer gesproken worden. Er zijn geen kosten aan verbonden maar een donatie is welkom. Schrijf je nu in >>

stilleven met snoeischaar

Winterwerk 2024

Winterwerk 2024

Er is opnieuw hard gewerkt door de winterwerkers en de WBC vrijwilligers. Op de Proeftuin hebben ze een natuurlijke beschoeiing gerealiseerd. Een flinke klus, die de tuinders met succes hebben geklaard. Anderen namen de wilgen onder handen op de parkeerplaats en het speelveld. Van de wilgentenen hebben ze talrijke takkenbossen vervaardigd.
Ook is er veel inspanning gestoken in het repareren en opknappen van de paden. Je zult het zien en merken: sommige paden zijn klaar en liggen er weer goed bij. Op andere plekken worden de reparaties de komende periode voortgezet.

Nog meer groene klussen
Ook niet te vergeten: de winterwerkers hebben bomen gesnoeid, straten gelegd, technische klussen volbracht, bramen verwijderd, waterplanten uit de sloot gevist, en doorlaten in de sloten gebaggerd. En de grond, bij de opslag van zand en aarde, is geëgaliseerd en gedeeltelijk opgeruimd, waardoor het geheel nu een fraaier aanzicht heeft en de omgeving beter te onderhouden is.

eRik en John van de WBC waren alle dagen van het winterwerk aanwezig om de groep mensen te begeleiden. John: ‘We hebben vier weken met plezier en toewijding gewerkt. Zelfs na het zware winterwerk was er een tuinder die nog even wat langer doorging! Het werk is nog niet klaar, maar we gaan in maart gewoon weer verder.’

Bouwbedrijvigheid
Ook de tuinders van de Bouwcommissie (BC) zijn flink aan de slag geweest. Zo is de verwarming in het clubhuis vernieuwd. Alle oude radiatoren zijn verwijderd en er zijn nieuwe dikkere radiatoren voor in de plaats gekomen, een groot deel van de leidingen is vervangen en er is een nieuwe ketel opgehangen. Zo kunnen we het clubhuis efficiënter en dus milieuvriendelijker verwarmen. De oude ketel, die  nog goed functioneert, hangt nu in de Parkwinkel bij Anita.
Voor een nieuw informatiebord hebben de BC-tuinders net buiten de ingang palen geslagen. En ze zijn bezig met een nieuw hek bij de vuilpers.

Waterwerken
En als laatste meldenswaardige klus: ‘waterman’ Erwin is aan de slag om op veel plekken nieuwe tussenkranen voor de waterleiding te plaatsen. Zo hoeft niet het hele park afgesloten te worden van water, als er ergens lekkage ontstaat.

SAMEN TUINIEREN IN DE WINTER:

 

Herinrichting knooppunt Amstel

Herinrichting knooppunt Amstel

Half januari was er een speciale bijeenkomst voor Amstelglorie-tuinders over de herinrichting van het knooppunt Amstel (project Zuidasdok). Dit is een knooppunt van de A10, het deel dat grenst aan Amstelglorie. Twee projecgroepleden, Teun & Amber, gaven een toelichting op de plannen aan een grote groep geïnteresseerde tuinders en bootbewoners (ca. 65 mensen).
Bekijk de powerpoint-presentatie van de bijeenkomst

Er zijn tijdens de bijeenkomst ook vragen gesteld over het project die door Teun & Amber niet direct beantwoord konden worden. Deze vragen zijn aan het projectbureau voorgelegd, die ze heeft beantwoord.
Bekijk de pdf met antwoorden
Bijlage 1: Oud-Nieuw tekening Zuidasdok Knooppunt Amstel

Kijk voor meer informatie op de website van Project Zuidasdok

Aanwinst beeldencollectie

Aanwinst beeldencollectie

De rijke beeldencollectie van Amstelglorie is aangevuld met een nieuwe aanwinst: Vortex van Rob Schreefel.

De sculptuur genaamd Vortex maakte deel uit van een gedenkteken. Een vortex, of draaikolk,
symboliseert beweging, en in dit geval dient het als een metafoor voor het voortdurende leven,
waarbij herinneringen voor altijd levendig blijven.
Het beeld is van graniet en de sokkel is van hardsteen.

De Amsterdamse kunstenaar Rob Schreefel is in 1977 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie
met als specialisatie beeldhouwen. In zijn professionele loopbaan heeft Rob voornamelijk gewerkt
met hardere steensoorten tot aan graniet toe. Rob heeft onder meer naam gemaakt als
landschapskunstenaar, zijn monumentale werken hebben dan ook vaak een robuuste
uitstraling. Enkele voorbeelden van zijn werk zijn het TT-monument aan de A28 bij het circuit van
Assen en het kunstwerk De Baak in Lutjegast van 10 grote zwerfkeien, samen bijna 40 ton zwaar en
zo’n 6,5 meter hoog.

Rob zijn streven is om de fysieke ervaring net zo belangrijk te maken als het visuele aspect. Een
geslaagde creatie zou niet alleen visueel aantrekkelijk moeten zijn, maar ook een tastbare dimensie
moeten bieden, een lichamelijke beleving. De schaal en verhoudingen spelen hierbij uiteraard een
cruciale rol, evenals de uitdaging om niet alleen naar het kunstwerk te kijken, maar er ook
daadwerkelijk doorheen te kunnen gaan. De afgelopen jaren heeft hij gemerkt dat puur ruimtelijk
werk, dat slechts bekeken kan worden, hem niet langer voldoende prikkelt.

Lees meer over Rob en zijn werk. 

 

Amstelglorie Circulair van start

Amstelglorie Circulair van start

Onlangs is de werkgroep Amstelglorie Circulair gestart. Deze werkgroep kijkt hoe binnen Amstelglorie de kringlopen beter kunnen sluiten: kunnen we als tuinders ons afval reduceren? Kunnen we ons snoeihout ook een andere bestemming geven dan de hakselaar? Kunnen we gereedschappen meer delen? Kunnen we de hoeveelheid plasticafval reduceren?

Plastic afval verminderen
Amstelglorie Circulair start met de laatste vraag: Kunnen we plastic afval reduceren door te kijken naar de plastic zakken waarin tuinaarde ons park op komt. Momenteel kopen we potgrond en tuinaarde voor de kweektuin en de tuinwinkel in plastic zakken van 40 liter in. Met een kleine 5.000 zakken op jaarbasis gaat dat om een heleboel plastic dat bij het afval eindigt. Hoe kunnen we dit organiseren op een manier die minder mileubelastend is?

De werkgroep onderzoekt twee oplossingsrichtingen:

  •  Inkoop van aarde per kuub in herbruikbare zakken. Dit scheelt direct veel plastic terwijl tuinders het gemak van aangeleverde tuinaarde houden.
  • Composteren op de tuin of op een gezamelijke plek op het park. Behalve de hoeveelheid plastic die hiermee gereduceerd wordt, maakt het ook de kringloop van plant tot tuinaarde aanzienlijk korter. Groen hoeft niet eerst van het park te worden getransporteerd om later weer als tuinaarde te worden ingekocht.

Beide oplossingen vragen om een andere logistiek dan de huidige 40 liter zakken. Er is bijvoorbeeld een locatie voor de big bags nodig, een methode om de hoeveelheid grond af te meten en om meer zelf te composteren zouden we compostmeesters kunnen gebruiken. De werkgroep neemt dit mee in de overwegingen, net als de activiteiten die met de huidige methode zijn verweven zoals de parkwinkel en de bezorgdienst. Ze zoeken hierbij ook contact met andere volkstuinverenigingen over hun aanpak en ervaringen.

Doe mee!
Word je enthousiast van dit bericht? Heb je nog andere oplossingsrichtingen, logistieke ideeën of ingevingen voor toekomstige zaken die we met Amstelglorie Circulair kunnen oppakken? Je bent welkom om mee te doen! Benader een van de huidige leden: Carla, Gerda, Lia en Niki. Of neem
direct contact op met Lia Boer via of 06-49268589.

Terugblik Oogstfeest! 🍎🥬🍅🎉

Terugblik Oogstfeest! 🍎🥬🍅🎉

WAT EEN FEEST! 

Wat hebben we genoten van het Oogstfeest, dit keer een 70-jaar Amstelglorie editie. Een schitterende aankleding, bomvol en gevarieerd programma, grote opkomst, allemaal heerlijke hapjes, en – állerbelangrijkst – een feestelijke & opgetogen sfeer!
Met veel dank aan tuinder Sandra, de grote motor achter deze dag.

Een verslag, voor wie er niet bij was of het wil herbeleven

De feestdag begon met een kinder-bloemencorso. De deelnemertjes hadden hun fietsjes prachtig versierd en werden over het park begeleid door Big Band De Speeltuin. De optocht eindigde op het speelveld, waar een complete boeren feestweide met podium en mini-markt was opgetuigd.

AMSTELGLORIE EEN CREATIEVE OASE: GEDICHTEN, SCHILDERIJEN & MUZIEK
Na de officiële opening van spreekstalmeester Marcel volgde de prijsuitreiking van de dicht- & schilderwedstrijd. De genomineerden werden op het podium geroepen.

De Amstelglorie-dichters waren eerst aan de beurt. Het publiek luisterde vol bewondering naar de drie genomineerde gedichten met elk een eigen invalshoek. De jury gaf aan dat het moeilijk kiezen was uit de mooie inzendingen en lichtte toe waarom deze gedichten in de top 3 stonden, waarna de uiteindelijke winnaar bekend werd gemaakt: Hof van Eden door eRik van Hagen.

Ook de winnaars van de kinder-dichtwedstrijd werden naar voren geroepen. Dat waren er maar liefst 3: de meiden Farah, Aylin, en Louise hadden een dicht-rap geschreven ‘Rox de liefste kat’, over een bekendheid op Amstelglorie, die bij menig tuinder komt buurten. Ze haalden de 2e plaats met dit gedicht. De 1e prijs was voor Louise met haar gedicht ‘Eendjes’.

Dat er op & om Amstelglorie veel creatief talent zit, bleek ook uit de vele kunstwerken die ingestuurd waren. Ze stonden opgesteld naast het podium en vormden een kleurrijke expositie. Winnaars van dit deel van de wedstrijd waren:

1e Prijs
Marjolein Hoogendoorn “30 jaar Amstelglorie” (viltwerk)

2e Prijs
Boris de Leeuwe “Onze tuin”

Gedeelde 3e prijs:
Suzanne Kuper “Zicht op de Kweektuin”
Hedy Coldenhoff “Zonder Titel”

En winnaar bij de kinderen was multitalent Louise, die ook met de dichtwedstrijd al in de prijzen was gevallen.

MUZIEK kan niet ontbreken op een oogstfeest en er was dan ook een rijk programma.
Erik Schmidt trapte af met zijn fantastische ode: AMSTELGLORIE 70 JAAR! (bekijk die videoclip!)

Daarna was het meezingen, lekker luisteren en genieten geblazen met Michel die Amsterdamse meezingers ten gehore bracht, Marijn met zang en gitaar, het trio De Dovenetels (zang, ukelele, accordeon), een pianoconcert van Simon, en de prachtige klanken van Sophie en Emma op gitaar en piano. Verwarmd door een heerlijke najaarszon zaten de luisteraars op hooibalen en biertafels bij het podium, af en aan lopend naar het terras met lokale proeverij en ander lekkers.

MINIMARKT MET SPELLEN & SPULLEN
Ondertussen struinden anderen langs de kraampjes met tweedehands spulletjes, heerlijke taarten van Tanya (de opbrengst van de taarten, 521 euro, gaat naar een revalidatiecentrum voor Oekraïense soldaten), en oud-Hollandse spelletjes. De uitdagende houten spellen waren ook bij de doorgaans aan het scherm gekluisterde jonge garde een groot succes!
En voor wie de boog graag gespannen houdt, hadden tuinders Titia en Frank van de jeu-de-boules-baan een boogschietbaan gemaakt waar Robin Hoods in spe veilig konden oefenen.

Het kon allemaal niet op! Op het terras stonden diverse kramen met eten en drinken, maar ook het programma ging door tot laat in de avond. Met op het podium van het clubhuis de Big Band De Speeltuin, en daarna de 3 Amstelgloriebands: De Amstel G Band, Erik & The Earlybirds en als afsluiter Moez.

Kortom: blije gezichten, vrolijke noten, heerlijke hapjes, zonnige ontspanning.
En dat allemaal dankzij de inzet van tuinder Sandra & andere enthousiaste vrijwilligers. Hulde!

EN OP NAAR HET VOLGENDE JUBILEUM!

Dichtwedstrijd Top 3

Hof van Eden
door eRik van Hagen

Na weer een dag gebombardeerd met
werkdruk chaos beton en gebouw
de brug over de Singel op nog even
de trappers draaien de wind waait
de wolken uit mijn hoofd
dan de poort door naar beneden
ik trek de groene jas weer aan
en wordt het kleine weer groots
ga ik van binnen naar buiten in
mijn rijke hof van Eden

Amstelgloriesymfonie
door Wendy Danser

Amstelgloriesymfonie
Dwars door het geronk
prrrr, tjilp, tsju, tsju
fuut, fiet, twiet, prrrr
Dwars door het gebonk
Buz, zoem
roekoe, roekoe
Dwars door de voorbijsnellende sirene
kwaak, kwetter
praliloe
Dwars door de ruziënde buren
bomengeruis
en het geknisper knisper van een schelpenpad
Dwars door mijn malende gedachten
het gerik, tik, tik, tik van regen
Sssssst

Mijn Amstelglorie
door Sonja Brouwer

Een plek van diversiteit en tegenstrijdigheden
Met veel groen, dieren en allerlei mensen met hun eigenaardigheden

Het brengt je rust en ontspanning
maar ook is het hard werken er is altijd wat te doen
Je huisje en je tuin en natuurlijk het algemeen groen

Het is een kleine gemeenschap met samenhorigheid, er zijn voor elkaar,
fysiek, geestelijk of met een gebaar
Maar haantjesgedrag, roddels en app-gezeur
Zorgen soms voor wat wrijving en dat is niet goed voor het humeur

Maar na een goed gesprek of wat positieve feedback
Komt het vaak weer goed en valt alles op zijn plek
En daarom is het fijn
om een Amstelgloriaan te zijn

 

..

Raadsleden op bezoek

Raadsleden op bezoek

Begin september, brachten de Amsterdamse raadsleden Nienke van Renssen (GroenLinks) en Bas Minderhout (PvdA) een bezoek aan Amstelglorie. Een afvaardiging van het bestuur stapte samen met de raadsleden op de fiets en maakte een tochtje langs diverse bezienswaardigheden op het park. Zo hebben de bezoekers met eigen ogen de (bio)diversiteit van het park kunnen zien en kennisgemaakt met bijzondere plekken zoals het logeerhuis, Hemkerhof, de Wolkerstuin, het boomstronkpark op de Elzenlaan en de moestuinbakken.

De raadsleden waren enthousiast over de initiatieven op Amstelglorie om ook niet tuinders de gelegenheid te geven gebruik te maken van ons groen. Ze luisterden naar de uitleg van eRik die vertelde hoe de WBC het groenonderhoud coördineert. En de bestuursleden gaven voorbeelden van hoe we de buurt betrekken bij ons park via educatie en activiteiten. Natuurlijk kwamen ook uitdagingen ter sprake, zoals het vinden van voldoende vrijwilligers, vooral voor de wat grotere klussen op het park. Aangekomen bij de Wolkerstuin gaven de raadsleden spontaan aan dat ze hier graag een keer zouden willen vergaderen.

Via het bijenlint aan de Kastanjelaan kwam er een einde aan de fietstoer en zijn allen neergestreken op het terras van de parkwinkel voor een goede koffie. Ook de voorzitter en de penningmeester van de Bond van Volkstuinders sloten hierbij aanDe voorzitter hield een vurig pleidooi om de stroperigheid rond de onderhandelingen over de nieuwe huurcontracten en het onderhoudsfonds te doorbreken. Ook kwam de Amsterdamse politiek ter sprake: nadat de gemeente twee jaar geleden een stevig beroep deed op de tuinparken om de poorten verder te openen, is het erg stil gebleven vanuit de Stopera. De Amstelglorie-afvaardiging gaf aan dat Amstelglorie zich al jaren ontwikkelt als een tuinpark met open karakter, en dat we hier graag verder over in gesprek gaan. De raadsleden stapten na afloop weer op de fiets terug de stad in, bijgepraat en – dat kan haast niet anders – vol groene energie.

raadsleden bezoeken Amstelglorie, september 2023

Foto 1: WBC coördinator eRik legt de raadsleden uit hoe we het groen van het park onderhouden.
Foto 2: bestuurslid Gea vertelt over de Hemkerhof en de scholeneducatie.