Onkruid

Onkruid vergaat niet, daar moet je gewoon mee leren leven. Wel zijn er diverse manieren om onkruid te beheersen.
Om bij de basis te beginnen: Geef onkruid geen ruimte om te groeien. Zonder licht en ruimte kunnen spontane planten niet of nauwelijks opkomen.

  • IMG_7135Bodembedekkers: Plant bodembedekkers dicht bij elkaar of kies voor een snelgroeiende soort.
  • Mulchen: Dek de zwarte grond tussen planten en struiken af met dood organisch materiaal. Hierbij kun je denken aan houtsnippers, cacaodoppen, stro, gazonmaaisel, schelpen, etc.
  • Gronddoek/folie: Onder paden kun je ook de grond permanent afdekken met materialen als natuurlijk gronddoek of geweven folie. Voor een fraaier aanzien dek je deze af met houtsnippers, grind, of ander materiaal.
  • Karton: Bedek de kale grond met onbedrukt karton. Bedek deze met een laag schone tuinaarde. Zaai direct of maak gaten in het karton om te planten. Het karton houdt wortels van ongewenste planten tegen en zal binnen een paar maanden verteerd zijn.

Verder is het echt een kwestie van handmatig wieden en het zorgvuldig uitsteken van wortels. Schoffelen kun je beter laten. Dat maakt de bodem losser wat juist de groei van gewassen bevorderd. Verstandig is het om kleine stukjes tuin meteen goed op te schonen en direct te beplanten of af te dekken. Wanneer je dit in het voorjaar regelmatig doet zal je daar het hele jaar plezier van hebben. … In je luie stoel.

Het nut van onkruid
Onder de noemer onkruid vallen gewassen die spontaan opkomen en niet gewenst zijn door mensen. Gezien vele onkruidsoorten erg waardevol zijn, is ‘spontaan gewas’ misschien een betere benaming.

  • Zonder onkruid zouden de dijken/oevers instorten en de duinen wegwaaien.
  • Ze zorgen ervoor dat de grond niet verdroogd en geven voedingsstoffen af aan de bodem.
  • Ze dienen als schuilplaats voor dieren en kunnen een waardplant zijn voor vlinders en hommels.
  • Van gewassen als Brandnetel, Heermoes en Smeerwortel kun je gier maken als voedingsstof voor de (moes)tuin. Gier: Doe genoemde gewassen in een emmer of ton met water. Roer het mengsel af en toe om. Na ca vier weken is de gisting klaar en kun je deze vloeibare voeding gebruiken. De geur van het gistingsproces is verre van aangenaam. Zet de ton dus buiten reukafstand.
  • Ze zijn erg nuttig voor een gezonde compostbak.
  • Veel onkruidsoorten zijn ook voor de mens eetbaar en bevatten veel vitamines. Je kunt er heerlijke gerechten mee maken. Wat te denken van een brandnetelsoepje of zevenblad pesto.