Natuurvriendelijke projecten

Natuurvriendelijke projecten
Misschien is het je al opgevallen: her en der op Amstelglorie ontstaan natuurvriendelijke projecten, zoals langs het water op de Kastanjelaan en in de grasrand van de Elzenlaan. In dezelfde lijn passen ook de projecten van tuinder Olga: de broeihoop en het voedselbos.

Broeihoop
Olga verzamelt mest waarmee ze achter de parkeerplaats een broeihoop maakt. Een broeihoop? Ja, een berg mest, takken en aarde die gaat broeien en een temperatuur van ongeveer 30 graden kan bereiken. Het doel is een broedplaats te bieden aan de ringslang. 

ringslang

De ringslang (Natrix natrix) is een van de drie slangensoorten die voorkomt in Nederland. Het is een ongevaarlijke, niet giftige, slang die zich thuis voelt in gebieden met een gevarieerde begroeiing, natte ruigten en oeverzones. En dat is precies de habitat die we op Amstelglorie kunnen bieden. De broeihoop is ideaal voor de ringslang om zijn eieren in te leggen, waarvoor het koudbloedige dier een plek zoekt met constante warmte.  

Als start van het project is Olga op zoek gegaan naar de benodigde mest en heeft die gevonden bij de kinderboerderij De Pijp. De poep van ezels en pony’s is nu de basis voor de broeihoop en de mest van de paarden van de bereden politie komt daar binnenkort nog bij. 

Mest voor broeihoop op Amstelglorie

De boomstammen en andere natuurlijke materialen die onder de Rozenoordbrug liggen, vormen een passage in de ecologische hoofdstructuur die het voor de ringslang mogelijk maakt om Amstelglorie te bereiken. Voor het slagen van het project is het daarom belangrijk dat deze materialen na de werkzaamheden aan de Jan Vroegopsingel weer goed gaan functioneren.

De bouw van de broeihoop is op instagram te volgen: @dedotterbloem. Lijkt het je leuk om mee te werken aan dit project? Meld je aan als vrijwilliger! hemkerhof@amstelglorie.nl

Voedselbos en moestuin
Een ander mooi initiatief is het voedselbos op de Hemkerhof, opgezet door Olga samen met  buurtgenoot Anne. Het ‘bos’ is een rand langs de sloot van 200 m2. Er is nu al veel te zien en straks veel te oogsten. Een andere bekende van Amstelglorie, Toos Tuin, onderhoudt de moestuin van Hemkerhof en is er regelmatig te vinden. Wil je meer weten, eens komen kijken of meewerken aan het voedselbos of de moestuin? Je bent van harte welkom:

Olga en/of Toos Tuin zijn aanwezig op:

Maandag tussen 11:00 – 13:00
Woensdag alle oneven weken tussen 14:00 – 17:00
Zaterdag de laatste van de maand tussen 12:00 – 17:00