Kweektuin

Als tuinder heb je vast wel eens plantjes gekocht op zaterdagochtend tijdens de plantenmarkt. Die plantjes zijn allemaal gekweekt op Amstelglorie in ‘Kweektuin 1’. Kweektuin 1 ligt bij de hoofdingang links, iets verscholen achter de tuinartikelen-winkel, daar waar de tuindiensten worden verdeeld.

Mieke op de kweektuin van AmstelglorieMieke , al meer dan twintig jaar actief op Kweektuin 1, gefotografeerd in de herfst. De voorbereidingen voor het nieuwe groeiseizoen zijn in volle gang.

Van vuilstort naar proeftuin
De geschiedenis van deze bijzondere plek op Amstelglorie gaat 60 jaar terug. Aanvankelijk was het een vuilstortplaats. Huisafval werd in die dagen nog niet opgehaald, dus werd het gedumpt op de plek van de huidige kweektuin. Ongeveer 40 jaar geleden besloot een aantal tuinders deze vuilstort om te toveren naar een ‘proeftuin’. Bij het saneren van de grond kwam er van alles naar boven: oude bakfietsen, motoren en nog veel meer. Alles lag keurig ingegraven in een kuil met aarde erover heen.
De proeftuin werd opgezet met het oogmerk om bijzondere planten te laten groeien. Later werden er planten en bloemen gekweekt die gebruikt werden voor de bloemschikclub, wat destijds een populaire bezigheid was op volkstuinparken. Geleidelijk breidde de kweektuin zich verder uit tot wat het nu is: een kweektuin voor bloemen, planten en zaden, uitgebreid met een imkerij.

Tuin-trends
De kweektuin heeft in de loop der jaren te maken gekregen met diverse ‘tuin-trends’. Van een natuurvriendelijke invalshoek met sterke hang naar heemplanten zoals die oorspronkelijk in dit gebied rondom Amstelglorie groeiden, tot een meer traditionele stroming met een voorkeur voor éénjarige bloemen voor op het park en voor bloemschikkers. Er is tegenwoordig een evenwicht tussen het kweken van vaste heemplanten en éénjarige bloemen. De éénjarigen, inclusief de bollen worden vooral bij de entree van het park geplaatst.

Over de Amstelglorie-grenzen heen
Ook zijn er kweekprojecten die over de grenzen van Amstelglorie heen gaan, zoals het stokrozenproject (Rivierenbuurt en de Pijp) en het dotterproject (zomer 2018 zijn er vele dotters buiten Amstelglorie geplant). Ook zijn er organisaties uit diverse Amsterdamse buurten die planten bij de kweektuin ophalen, tegen een geringe vergoeding, om bijvoorbeeld in de stad boomcirkels te voorzien van planten. De kweektuin heeft dus ook een functie naar buiten toe.

Voor tuinders en andere geïnteresseerden
Als tuinder heb je misschien al kennisgemaakt met de kweektuin en de medewerkers. De plantjes die regelmatig te koop zijn op zaterdagochtend komen namelijk hier vandaan. De opbrengst van de verkoop gaat naar de aanschaf voor nieuwe zaden of andere noodzakelijke hulpmiddelen voor de kweektuin. De planten die verkocht worden zijn meestal een overschot aan opgekomen zaaigoed.

Ook organiseren de medewerkers van de kweektuin zo nu en dan activiteiten, zoals een bijen-activiteit voor kinderen, of een informatiebijeenkomsten in het clubhuis over planten en tuinieren.

Kom kennismaken en kennis opdoen!
Kweektuin 1 wordt onderhouden door de WBC, samen met een aantal vrijwilligers. Op de kweektuin is veel kennis aanwezig. Zowel bij de vrijwilligers, als in het kantoor van de werk- en beplantingscommissie (WBC). De vrijwilligers zijn het hele jaar bezig met het kweken van planten. Er wordt een enorme hoeveelheid planten gekweekt, die de diversiteit op Amstelglorie in stand houdt en bevordert. Wil je hier meer over weten? De medewerkers van Kweektuin 1 geven graag uitleg en toelichting op hun werk en de gekweekte planten.

In het WBC-kantoor liggen prachtige boeken (samengesteld door Josie Dubbeldam c.s.) die richting geven aan het natuurvriendelijk tuinieren en beheer van het park. Deze boeken zijn voor tuinders te raadplegen. De kweektuin is tijdens het seizoen elke ochtend van maandag tot en met zaterdag geopend.

En wat ook heel bijzonder is: je kan als tuinder vragen of de medewerkers van de kweektuin een bepaalde plant willen kweken voor op je eigen tuin (tegen een kleine vergoeding). Wil je weten welke planten er zoal gekweekt worden (circa 400 stuks!)? Kom naar de kweektuin en spreek coödinator Katja even aan; zij helpt je verder.