Isoleren kun je leren!
Tuinder Niek bouwde zijn eigen huisje op Amstelglorie en deed veel ervaring op met alle aspecten van zelfbouw. Voor alle tuinders met goede voornemens legt hij uit hoe je je tuinhuis kunt isoleren.
‘Sinds ik ons tuinhuisje heb geïsoleerd is het een stuk comfortabeler om er te verblijven. Bij guur weer is het warmer en als de zon schijnt juist koeler. Heel aangenaam.’
Ik heb ons huisje opnieuw moeten opbouwen, wat mij het voordeel gaf dat ik uit alle materialen kon kiezen. Ik heb voor goede materialen gekozen, maar niets overbodig gedaan. Belangrijk is wel dat je in combinatie met isolatie altijd voldoende ventileert. Ik ben er ook achter gekomen dat er grote verschillen zijn in prijs van de materialen, dus kijk goed rond voor je een aankoop doet.
Ons huisje is houtskeletbouw.
De wanden zijn van binnen naar buiten opgebouwd uit: gipsplaat, een dampremmende folie, in het houtskelet steenwol van 9 cm dik, een bouwdoek dat vocht niet naar binnen laat komen maar damp wel naar buiten afvoert, vervolgens tengels van 2 cm dik en rabatdelen. Dat laatste zorgt ervoor dat er voldoende ventilatie is tussen de buitenwand en het steenwol.
De vloer van binnen naar buiten: vochtbestendig laminaat, dampremmende folie, houten plaatmateriaal, tussen de balken xps-platen van 6 cm dik. En natuurlijk moet er weer voldoende ventilatie onder de vloer/balken aanwezig zijn. Ook als je een houten vloer hebt, moet er ruimte onder de vloer zijn die in verbinding staat met de buitenlucht. Goede ventilatie voorkomt houtrot.
En dan het plafond van binnen naar buiten: gipsplaat, dampremmende folie, 9 cm steenwol, een holle ruimte welke goed geventileerd is, houten platen en bitumen. Verder is de binnenruimte voldoende geventileerd en is het huisje voorzien van dubbel glas.
Ik heb me niet afgevraagd of ik het ooit ga terugverdienen, maar ik zit hier voorlopig goed en we gaan nu echt genieten van het huisje en de tuin. Dat we maar veel buiten mogen zitten.
Voor vragen kun je Niek mailen

Ventileren: een must
Ventilatie is een absolute must voor ieder tuinhuis. Of je nu een huisje van hout of van steen hebt, geventileerd moet er worden.
In de eerste plaats natuurlijk voor de gezondheid van de bewoners. Maar ook voor het behoud van de hele opstal, want slechte ventilatie is de oorzaak van vocht en klammigheid en dat is weer de oorzaak van houtrot. De vochtigheid op de tuin is sowieso veel hoger is, in vergelijking met de vochtigheid in de stad.
Maak je gebruik van gaskachels en houtkachels? Dan weet je dat er vocht en condens ontstaat. Bij houtkachels wordt er bovendien zuurstof aan de binnenruimte onttrokken. Voor beide vormen van woningverwarming geldt dus: altijd ventileren!
Hoe moet je ventileren in de woning?
De beste manier is om roosters te plaatsen in de muur of wand en dan het liefst tegenover elkaar. De bedoeling is dat er in het huis een luchtstroom ontstaat. Er zijn ventilatieroosters te krijgen die aan alle voorwaarden voldoen. Voor tuinbewoners is handig om roosters met gaas te nemen, zodat insecten niet kunnen binnenkomen.
Heb je vragen over de ventilatie in je huisje? Mail de bouwcommissie