Selecteer een pagina

Wildplukken uit eigen tuin. Wat is er makkelijker? En nog gezond, betaalbaar en leuk ook! Daarom hierbij een overzicht van wat er zoal per maand te plukken valt en in vele tuinen te vinden is. We lichten elke maand een plantje uit en vullen zo het overzicht in de loop van het seizoen aan.

 
 

MEI

Daslook

Niet iedereen is er even blij mee in de tuin, want het woekert zo! En die pesto is ook al zo aanwezig! Toch krijgt deze opdringerige bloeier hier nog eens de spotlight. Want de plant staat erom bekend de spijsvertering te ondersteunen en de weerstand te versterken. De bladeren, bloemen én knoppen zijn eetbaar. De jonge bladeren bevatten veel vitamine C en hebben een pittige, frisse smaak. Okay, we hebben het niet meer over daslook-pesto. Maar hier een recept van Yvette van Boven wat we écht móeten maken: daslook-laagjes-brood uit de pan (geen oven nodig dus!)

Let wel op: daslook lijkt op het giftige lelietje-van-dalen. Pluk dus alleen als je zeker weet dat je de juiste plant voor je hebt. En laat ook wat bloeien, want de bijen zijn dol op de witte stervormige bloemen. Maar dat zal niet al te moeilijk zijn!

 

Paarse dovenetel

JUNI

... wat eten we deze maand?

Houd deze pagina in de gaten, als je wil weten wat er volgende maand op tafel komt.
… wordt vervolg!

APRIL

Paardenbloem

Overal in de tuin duiken in april de eerste felgele paardenbloemen op. Wist je dat de hele plant eetbaar is? De jonge bladeren zijn heerlijk in salades en bevatten veel vitamine A en C. De bloemen kun je gebruiken om siroop of gelei van te maken, en de wortels – geroosterd en gemalen – zijn een prima koffievervanger.

Paardenbloemen worden al eeuwenlang gebruikt vanwege hun zuiverende werking. Een kopje paardenbloemthee ondersteunt de lever en helpt bij de spijsvertering.

Laat je een paar bloemen staan? Dan worden de pluizige zaadbolletjes straks een feest voor bijen en andere insecten.
Recept paardenbloemsiroop

Paardenbloem, tekening van plant met blad, steel, bloem en zaden

MAART

Dovenetel

Waar brandnetels groeien, zie je vaak ook de dovenetel met witte, paarse of gele bloemen. De bloemen (lichtzoete smaak), stengel en bladeren (kruidige smaak) zijn eetbaar. De jonge scheuten en bladeren zijn een smakelijke toevoeging aan salades. Of snipper ze eens door de soep. Lekker en gezond: de plant heeft een hoog ijzergehalte, veel vitaminen en is vezelrijk.

Je kunt de dovenetel ook medicinaal gebruiken. Ben je in de brandnetels gevallen? Wrijf dan met de bladeren van de dovenetel over de geïrriteerde huid. De dovenetel schijnt ook een positieve invloed te hebben op de luchtwegen en de darmen, dus trek er eens een lekker theetje van. En voor wie het geloven wil: de dovenetel helpt je om je gedachten te ordenen en om beter op te ruimen.

.

Paarse dovenetel