Breaking bat nieuws

Laatste nieuws (dec ’16): de zeer zeldzame ‘gewone grootoorvleermuis’ woont op Amstelglorie! Stadsecoloog Geert Timmermans heeft dit begin december bevestigd.
We vermoedden het al, maar weten het nu zeker, dankzij metingen met de batlog.

Er zijn diverse soorten vleermuizen gesignaleerd op Amstelglorie. Maar liefst vier verschillende soorten zijn herkend, waaronder de gewone en de ruige dwergvleermuis, maar ook de ‘gewone grootoor’. De gewone grootoor is zeer zeldzaam in Amsterdam; er zijn maar enkele locaties bekend waar hij vliegt.

Vleermuisonderzoek op Amstelglorie
Minka Kocks, stagiaire bij de afdeling stadsecologie van de gemeente, doet onderzoek op Amstelglorie onder begeleiding van Martin Camphuijsen. Zij heeft de batlogger op 4 verschillende plekken neergezet, enkele nachten achter elkaar. De soorten die al geïdentificeerd konden worden zijn:

    • de gewone dwergvleermuis
    • de ruige dwergvleermuis
    • de rosse vleermuis
    • een myotis soort (meervleermuis of/en watervleermuis)

Gewone grootoor?
De batlogger heeft 4 nachten op één plek gestaan; in alle 4 de nachten is de gewone grootoor-vleermuis gehoord. De opnames waren echter niet van goede kwaliteit en er zit steeds een roep van een andere vleermuis doorheen. Hierdoor was het moeilijk om de grootoorvleermuis aan de opnames te koppelen. Maar nu is gebleken dat de grootoorvleermuis zich inderdaad thuisvoelt op Amstelglorie!
De opname zijn ingevoerd in de Nationale Databank Flora en Fauna.

De Gewone Grootoorvleermuis op Amstelglorie?

Jazeker! De ‘Gewone Grootoorvleermuis’ op Amstelglorie!

vleermuizen-huis-op-amstelglorie

Onze toplocatie voor vleermuizen. Met een prachtige toef Judasoren er rechtonder!