Het duikt in het voorjaar weer op in vele tuinen, vooral op vochtige, kalkrijke grond: daslook. Bloeitijd van april tot juni, herkenbaar aan de witte bloemetjes en brede bladeren. Het bolgewas vermeerdert zich snel en kan daardoor andere planten wegdrukken. Tot voor kort was het verboden om daslook te plukken. Maar sinds de nieuwe Natuurwet van 2017 mag het weer, mits op een verantwoorde manier. En da’s maar goed ook, want de daslook heeft ook zijn goede kanten: de jonge blaadjes zijn heerlijk in gerechten en hebben de geur en smaak van een combinatie van bieslook en knoflook. Ook de reinigende werking lijkt op die van knoflook. De plant bevat onder meer veel vitamine C en zeer veel ijzer, maar ook zwavel, mangaan en magnesium. De liefhebbers plukken het blad totdat de daslook gaat bloeien… daarna niet meer! Heb je geen daslook in de tuin? Ga dan eens een kijkje nemen in het Stronkenbos van Amstelglorie.
Heb je een overmaat aan daslook? Haal het dan weg voor het gaat bloeien op de plekken waar het teveel wordt. Want anders staat er volgend jaar nog veel meer.
Daslook-recepten
- Salade: je kunt de blaadjes vers in de sla snipperen. Het smaakt lekker fris en activeert de eetlust.
- Stoven/ roerbakken: Je kunt het stoven (minder geneeskrachtig) in olie, met of zonder spinazie.
- Pesto: met daslook in plaats van verse basilicum: Daslookpesto met oreccchiette en doperwten.
- Daslookthee (bij opgeblazen gevoel, verhoogde bloeddruk): een theelepel gesneden daslook op 1 kopje water of 15 g op een kwart liter water. Neem 4 a 6 kopjes per dag.
- Daslook-kruidenboter: 2 handen daslookbladeren fijnmalen, 100 gram boter erbij. Dit kan bewaard worden in de diepvries voor als er geen daslook meer in de tuin staat.
Daslook dingsigheidjes
- De Daslook werd door onze Germaanse voorouders geassocieerd met de beer, men dacht dat de beer zijn kracht aan dit kruid te danken had, en als mensen Daslook aten zouden ze zeker ook berenkracht krijgen.
- De verspreiding vindt plaats via mieren.