Drukte op Wolkerstuin tijdens Open Monumentendag!

Het thema van de Open Monumentendag 2019 was Stadsvermaak, voor alle liefhebbers van sport, theater en ander plezier. Meer dan 50 monumenten openden deuren die anders gesloten blijven. Van het Koninklijk Paleis via het Olympisch Stadion tot, inderdaad, de Wolkerstuin op Amstelglorie. 

Een constante stroom belangstellenden wist zaterdag en zondag de weg naar het tuinpark te vinden. Een prachtige gelegenheid om Amstelglorie en haar activiteiten onder de aandacht te brengen! De bezoekers van de Open Monumentendag werden ontvangen in het clubhuis met een presentatie over de geschiedenis van de Wolkerstuin. Hoe Jan Wolkers en zijn vrouw Karina in 1972 hun plek op de volkstuin kregen. Nadat hij de sleutels in ontvangst had genomen, schreef hij in zijn dagboek: ‘Hoera!’. En over de inzet en het enthousiasme van de vrijwilligers die de tuin en het huisje hebben gemaakt tot wat het nu is: een welkom gastverblijf voor schrijvers. 

Daarna al wandelend op weg naar de Wolkerstuin waarbij onderweg de geschiedenis van Amstelglorie werd verteld. Bij het huisje aangekomen werden de bezoekers verwelkomd door onder andere Florence, de initiatiefnemer van de Wolkerstuin, en Wim Hemker – ‘met het vriendelijke gezicht van een balkanzigeuner’, schreef Wolkers over Wim.     

Voor wie de dagboeken van de schrijver heeft gelezen is de Wolkerstuin een feest van herkenning: de blauwe vloer, de spiegelwand, waardoor Wolkers zijn tuin tweemaal zo groot kon fantaseren, de rode stoeltjes en de plek waar de schrijver aan een halve pingpongtafel zat te werken. Het oorspronkelijke roederaam bij de schrijverstafel werd door Wolkers al snel vervangen door een groot venster. Met zicht op de mispelboom en de prunussen schreef Wolkers hier zijn beste boeken, onder andere De walgvogel, De kus en De doodshoofdvlinder.     

De bezoekers van het Wolkerstuin waren niet alleen enthousiast over de tuin en het huisje – hier is het allemaal gebeurd – maar al snel kwam het gesprek op Amstelglorie. En de meningen waren unaniem: ‘Wat een geweldige groenvoorziening voor de stad’, ‘Dit mag nooit verdwijnen’, ‘Een unieke plek, ook voor de buurt’. 

Na een enerverend weekend is de stilte weergekeerd en de gastschrijvers kunnen weer aan het werk.