Een tuin op Amstelglorie: lusten en lasten

IMG_6853Een groene oase
Een stukje groen in een prachtig park, waar je lekker kan tuinieren of op een andere manier van het groen genieten, aan de rand van de stad. Een gewild ‘bezit’, maar ook een plek met een aantal verplichtingen. We zetten de belangrijkste lusten en lasten op een rij.

Grond met verplichtingen
Hoe leuk, gezond of rustgevend een tuin ook is, het is tevens een plek waar verplichtingen aan vast zitten. Als volkstuinencomplex verwachten we van onze leden dat ze hun tuin goed onderhouden. Uiteraard bepaal je zelf hoe je je tuin inricht en hoe vaak je het gras maait. We vragen je wel om rekening te houden met het ‘totaalplaatje’. Amstelglorie is een openbaar toegankelijk tuinenpark, met veel mooi en gevarieerd groen. Een verwaarloosde, overwoekerde of ‘dichtgegroeide’ tuin past daar niet tussen.

Tuindiensten
Om een tuin op ons complex te kunnen huren, moet je lid zijn van de vereniging Amstelglorie. Bij dat lidmaatschap horen rechten en plichten. Een van de belangrijkste plichten is dat je een keer per maand deelneemt aan het gemeenschappelijk werk, dat we organiseren om ons tuinenpark mooi, groen en gevarieerd te houden. Deze werkzaamheden vinden plaats in de maanden maart t/m november. Tijdens je ‘intakegesprek’, na het tekenen van het huurcontract, hoor je hoe en wanneer je je werkbeurten kan invullen. Daarnaast zijn we blij met al het extra vrijwilligerswerk dat je voor het park doet.

Een tuin is inspirerend
Wie van tuinieren en bijzondere tuinen houdt, zit goed op Amstelglorie. Het tuinenpark vormt een stalenkaart van verschillende tuintypen. Van strakke siertuin tot ecologisch tuin en van moestuin tot oeverbiotoop. Ben je een beginnende tuinder? Op Amstelglorie vind je tientallen mensen die je met kennis en tips kunnen ondersteunen of je verder kunnen helpen aan zaai- en pootgoed, stekken, planten of heesters.

IMG_7108Een tuin kost tijd!
Een tuin brengt het hele jaar door werk met zich mee. Gras maaien, onkruid wieden, bomen en struiken snoeien en tuinafval afvoeren: zelfs in de meest onderhoudsarme tuinen is bijna wekelijks werk aan de winkel. Je hoeft echt geen ‘groene vingers’ te hebben, maar als je totaal niet van tuinieren houdt, kun je misschien beter op zoek gaan naar een andere groene plek.

Tuin plus huis
Ook op Amstelglorie is het leven meer dan tuinieren alleen. Van maart tot en met oktober kun je in je tuinhuisje overnachten, eten, drinken, luieren, een boek lezen, sporten en andere mensen ontmoeten. Uiteraard met wat minder luxe dan je thuis gewend bent, want de huisjes zijn niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Met behulp van gasflessen (o.a. verkrijgbaar bij de toko bij de ingang) en eventuele zonnepanelen kun je in (een deel van) je eigen energiebehoefte voorzien. Van half november tot maart is de waterleiding van Amstelglorie afgesloten.

Huisregels
Amstelglorie is in de eerste plaats een groene en rustige plek, waar mensen vooral komen voor hun rust. Maar het is ook een dorp waar ruim 400 verschillende huishoudens samen leven, een pad met elkaar delen en of (in)directe buren zijn. Om het park leefbaar te houden hebben we een aantal basisregels opgesteld. De meeste regels spreken voor zich, maar het is handig om even door te lezen wat er als tuinder wel of niet van je wordt verwacht. Kijk verder bij het kopje Huishoudelijk Reglement Amstelglorie, onder het tabblad Reglementen en Leefregels.