Een tuin op Amstelglorie: wat is de norm?

Amstelglorie verwacht van een tuinder dat deze actief tuiniert en veel van zijn tuin gebruikmaakt. Het is niet de bedoeling dat een tuinder zijn/haar tuin structureel door derden laat gebruiken. Ook verwacht Amstelglorie dat een tuinder (of diens partner) zelf de tuindiensten vervult en deze niet door derden laat doen (al dan niet betaald). De ALV van najaar 2022 heeft het bestuur opgeroepen om (nog) meer aandacht te schenken aan tuinders die hun tuin verwaarlozen of oneigenlijk gebruik van hun tuin toestaan (zoals hierboven genoemd).

Verwaarloosde tuin
Verwaarloosde tuinen leiden veelal tot overlast aan buren en tot extra kosten voor de tuinder en extra kosten en menskracht voor Amstelglorie. Gelukkig besteedt de WBC veel aandacht aan verwaarloosde tuinen en spreekt tuinders hier actief op aan. Tuinen van tuinders die veel van hun tuin gebruikmaken, laten deze niet zo snel verwaarlozen. Maak je maar weinig van je tuin gebruik en merk je, als je er dan wel een keer bent, dat je het onderhoud nog maar amper aan kan? Vraag je dan eens af of het aanhouden van je tuin nog wel bij je past. Met de druk op het groen, de opdracht vanuit de gemeente om ons park open te stellen en goed te onderhouden, en de lange wachtlijsten, kan Amstelglorie het zich niet permitteren om tuinen te laten verloederen. Er staan honderden enthousiastelingen op de wachtlijst die verlangend uitkijken naar een eigen tuin op Amstelglorie. Dus maak plaats als het onderhouden van de tuin niet meer de juiste activiteit voor je is.

Oneigenlijk gebruik van de tuin
Met oneigenlijk gebruik van tuinen bedoelen we dat een tuinder zijn tuin aanhoudt, maar niet gebruikt zoals Amstelglorie van hem/ haar verwacht. Voorbeelden daarvan kunnen zijn tuinders die:

  • zelf geen gebruik (meer) maken van de tuin, maar deze (structureel) aan derden in gebruik geven (al of niet in onderhuur); of
  • een tuin aanhouden maar ver buiten de stad wonen en het hoognodige aan hun tuin en hun tuindiensten (al dan niet betaald) door derden laten doen, om zo de tuin als pied-à-terre aan te houden voor die keren dat ze naar Amsterdam komen.

Hier zijn de tuinen op Amstelglorie niet voor bedoeld. Niet alleen gaat dit ten koste van de levendigheid en het verenigingsleven van ons park, maar ook staan er nog eens vele aspirant-tuinders op de wachtlijst die wel graag volgens de normen van Amstelglorie willen tuinieren. Een volkstuin is bedoeld als voorziening voor Amsterdammers (MR Amsterdam) die geen of weinig toegang hebben tot (eigen) groen in de stad en/ of een tuin willen onderhouden vanuit hun passie.

Als een tuinder geen gebruik meer wil of kan maken, dan is het tijd de tuin op te zeggen en door te geven aan een nieuwe tuinder die de tuin met veel plezier kan gebruiken en onderhouden.

Als we als bestuur of commissie het idee hebben dat er sprake kan zijn, of is, van oneigenlijk gebruik, van een tuin, gaan we de betreffende tuinder daarop aanspreken, uitleg geven wat Amstelglorie van een tuinder verwacht en het gesprek aangaan over wat de beste optie is voor de toekomst van de tuin.