Het Logeerhuis op Amstelglorie

Al sinds 1988 stelt Amstelglorie het (rolstoeltoegankelijke) Logeerhuis beschikbaar voor gehandicapten en mensen met een krappe beurs. Een groepje enthousiaste tuinders beheert dit project. Elk jaar maken vele, diverse gasten gebruik van dit huisje, gedurende 20 weken van het tuinseizoen. Het huisje wordt wekelijks schoongemaakt en de tuin wordt onderhouden met behulp van de vaste vrijwilligers en tuinders vanuit de tuindiensten. Door de inzet van zoveel vrijwilligers kan de huurprijs laag gehouden worden.

Rotterdamse gasten
Er zijn jaarlijks terugkerende gasten in het Logeerhuis. Sinds 2009 zijn dat bijvoorbeeld de gasten van Rita’s Reisbureau uit Rotterdam. Met hulp van vrijwilligers, regelen zij vakanties voor mensen die anders niet op vakantie kunnen. De Rotterdammers zijn inmiddels beroemd en berucht, want sommige van hen schitterden bij de karaoke of kaapten diverse prijzen weg bij de bingo. Anderen bleven lekker ‘thuis’ in het logeerhuis met een boek of spelletje of maakten een wandelingetje na het avondeten.

Vanuit Maastricht, via Lelystad naar Ouderkerk
Ook bleken sommigen het Logeerhuis via internet te hebben gevonden. Zo was er een gehandicapte vrouw uit Maastricht, die het huisje vond door te googelen op tuin en gehandicapten vakantiehuis. Ze kwam met de belbus, via Lelystad uiteindelijk op Amstelglorie en was meer dan 5 uur onderweg geweest. Eenmaal op het tuinpark, bleek ze enorm ondernemend en ging regelmatig op pad met haar scootmobiel. Tijdens een ritje heen en weer naar Ouderkerk aan de Amstel was ze bijna met een lege accu komen te staan. Ze was ternauwernood terug gekomen. Zelf bleef ze er nuchter onder en vertrouwde op een aardige boer langs de Amstel die haar wel had willen helpen.

Philadelphia
Heel bijzonder zijn de weken dat Philadelphia met hun patiënten intrekt in het Logeerhuis. Er heerst dan een speciale serene sfeer, waarin ouderen met begeleiders samen zijn. Zij genieten op een heel eigen manier van de tuin. Er zijn mensen die echt ontroerd raken van de bloemen. En er is ooit zelfs een logé geweest die na lange tijd weer begon te praten.

Gastenboek
Dat het Logeerhuisje enorm wordt gewaardeerd door de gasten, blijkt ook uit het gastenboek dat vol staat met enthousiaste verhalen en dankbetuigingen, veelal versierd met tekeningen, knipsels en poëzieplaatjes.

pagina uit het gastenboek van het Logeerhuis op Amstelglorie

Op de foto het verslag van de gasten Ruud Steel en Inez Triëst die tijdens het EK 2004 in het logeerhuisje zaten.