Maak kennis met Amstelglorie

Bloeiende narcissen op Amstelglorie

Nét over de Utrechtsebrug, op enkele minuten fietsen van de stedelijke bebouwing van Amsterdam, ligt Amstelglorie. Het is met 440 tuinen een van de grootste volkstuinencomplexen van Amsterdam. En een van de meest gevarieerde: op een oppervlakte van 21 hectare vind je onder meer een speelweide, een medicinale kruidentuin, een paddenpoel, een ijsvogellandje, een bijenschans en een avontuurlijk stronkenbos.


Planten en dieren

Amstelglorie heeft zich sinds het ontstaan in 1953 ontwikkeld tot het leefgebied van een grote verscheidenheid aan planten en dieren, die niet in ieder willekeurig volkstuincomplex of park voorkomen. Je kunt er meer dan 40 soorten vogels tegenkomen, zoals uilen, fazanten, kuifmezen of een ijsvogeltje. Ook leven er onder andere libellen, vlinders, kikkers, salamanders, muizen, hazen en vleermuizen. Er is een stuk bos met onder meer daslook. In de sloten en singels (met een totale lengte van 5,5 km) is een rijke verscheidenheid aan waterleven te ontdekken.
Lees meer over de biodiversiteit op Amstelglorie »


Ieder z’n eigen tuin

De tijden dat groene vingers een absolute voorwaarde waren voor een tuin op Amstelglorie liggen achter ons. Dat neemt niet weg dat de nadruk op een tuinencomplex als Amstelglorie op tuinieren ligt. Of je nu kiest voor een moestuin met eigen groente en fruit, je energie steekt in een strak gesnoeide siertuin, of de natuur – binnen zekere grenzen – z’n gang laat gaan: op Amstelglorie kun je je 365 dagen per jaar ‘in het groen’ uitleven.


Voor en door tuinders

Amstelglorie wordt volledig door tuinders onderhouden en beheerd. Gedurende het tuinseizoen verrichten wekelijks rond de 65 tuinders uiteenlopende werkzaamheden, zoals het onderhouden van het openbare groen, de paden, de waterwegen, de machines, het gereedschap en de gebouwen. Verder is er een vaste groep tuinders die ‘s zomers en ‘s winters buiten de verplichte werkuren op het park vrijwillig werk doet. Zonder hun bijdrage zou het onmogelijk zou zijn een park met deze kwaliteit te beheren.


Tuinen en openbaar groen

Amstelglorie ligt ingeklemd tussen de Amstel, de A2 en de A10 en maakt deel uit van de hoofdgroenstructuur van de gemeente Amsterdam. Het 21 hectare grote complex bestaat voor ruim 60% uit tuinen, die een gemiddelde oppervlakte hebben van 275 vierkante meter. De rest van het park is overdags vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers.

 sierappel-amstelglorie-960x200

Natuurlijk Tuinieren

Amstelglorie kreeg als een van de eerste tuinparken van Nederland het Nationaal Keurmerk Natuurvriendelijk Tuinieren, met de maximale score van 4 stippen. Dit houdt onder meer in dat de natuurwaarden van het gebied actief worden beschermd. In de loop van de tijd zijn er op Amstelglorie verschillende kleinschalige natuurontwikkelingsprojecten gerealiseerd, waaronder de wespenflat, de paddenpoel, de amfibieën-overwinteringsheuvel, takkenwallen, natuurvriendelijke oevers en het IJsvogellandje. In het algemene deel worden geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt.
Regelmatig vindt een stippen-herkeuring plaats om te bepalen of we nog aan de criteria van het Nationaal Keurmerk Natuurvriendelijk Tuinieren voldoen.


Verenigingsleven

Amstelglorie kent een gevarieerd verenigingsleven. Het hele jaar door staan er activiteiten op het programma waar je als tuinder aan mee kunt doen, naar kan kijken of luisteren. Van muziekfestival Muziek op 7 tot het jaarlijkse Jeu de boules-toernooi en van het gezamenlijke openluchtontbijt tot de traditionele lampionnentocht aan het eind van de schoolvakantie. In het clubhuis zijn regelmatig optredens van Amstelglorie’s huisband: de Amstel-G-Band.
Bekijk de Agenda.