Selecteer een pagina

Mari Maris kookt op het Hemkerhof: recepten

Daslookappertjes

Wie bevangen is door inmaaklust kan die nu mooi botvieren op de daslook: die staat namelijk in het zaad. Vers zijn de bolletjes zo scherp als peper, ze zijn dan ook prima te gebruiken om ergens pit aan te geven. Door ze in te maken, blijft de scherpte wel bewaard, maar worden ze ook lekker om zó te eten. Geef de zaadbolletjes even de tijd om te groeien: als de bloemen net zijn uitgebloeid, is oogsten een wel heel minutieus werkje. Na een week of 2 hebben ze een mooi maatje. Nog langer wachten heeft geen zin, dan rijpen de zaden die in de bolletjes zitten.

Ingrediënten:
vers daslookzaad
(kruiden)azijn
tot 20 g zout per liter (naar ‘smaak’ maar het vocht moet wel zouter zijn dan nu lekker is)

Was de zaadjes en dep ze goed droog, vul er gesteriliseerde potjes mee. En zorg voor gave, gecoate deksels

Verdun de azijn naar smaak met water, maar zorg ervoor dat de vloeistof voor ten minste de helft uit azijn bestaat; dit in het kader van de houdbaarheid. Ik vind een kwart water meestal wel genoeg. Breng het azijnwater aan de kook en los het zout erin op.

Door het azijnwater er heet op te gieten worden de kappertjes iets zachter; laat het vocht eerst afkoelen, dan blijven ze knakkiger. Schenk de potjes goed vol en draai de deksels er meteen strak op. Laat ten minste 2 weken staan voor gebruik.

Kappertjes worden ook wel van tevoren gepekeld. Ik vind het, zeker in dit geval, een beetje zonde van de smaak en daarom voeg ik ook geen kruiden aan de azijn toe. Maar dat kan natuurlijk wel.

Zolang de daslook nog bloeit, laten de bloemen zich ook mooi drogen om later als kruid te gebruiken. Of zet ze op olie voor een geparfumeerde olie om brood, pizza, enzovoort in te dopen of na het bakken mee te bestrijken.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Kruidenolie & groene kruidenolie

Kruidenolie kun je net zo maken als kruidenazijn, zorg er wel voor dat de kruiden heel goed onder de olie staan. Door de kruiden op lage temperatuur te laten trekken, zoals bij salie-olie, trekt de smaak sneller en dieper in de olie en is er na het zeven praktisch geen risico meer op bederf.

Je kunt de olie ook maken met gedroogde kruiden, die hoeven niet uit de olie gezeefd te worden. Mediterrane kruiden, zoals oregano, tijm en rozemarijn (geen gedroogde basilicum hoor, da’s echt niet lekker) zijn daar het best geschikt voor.

Je kunt ook chiliflakes of een gedroogd pepertje toevoegen, (ingelegde) citroenschil, sereh, plakjes gedroogde knoflook. Of een oosters mengsel maken met bijvoorbeeld geroosterd komijn- en korianderzaad, cayennepeper, enzovoort.

Groene kruidenolie maak je uiteraard van verse, groene kruiden. Neem – afhankelijk van de toepassing – één soort, of juist een mengsel van verschillende soorten. Snijd de kruiden fijn. Als die niet al te taai zijn kan dat met steel en al. Pureer ze met net genoeg neutrale olie om ervoor te zorgen dat het pakt.

Voeg vervolgens olie toe tot de dikte naar uw zin is. Er heel chique olijfolie voor gebruiken is zonde van de olie én de kruiden. Een mengsel van vers basilicum, verse tijm, oregano en rozemarijn kan bijna overal bij, net als een ‘noordelijker mix’ met peterselie, selderij, een beetje bonenkruid, zuring en/of een paar blaadjes maggikruid (lavas). Dragon, dille of kervel voor een tikje anijs. Bieslook en daslook voor een scherpere smaak, en knoflook tellen we in dezen ook als kruid.

Een paar druppels citroensap maken de olie lichter en zo kun je eindeloos variëren, al naar gelang het aanbod en de toepassing. Altijd handig om een beetje groene kruidenolie in huis te hebben. In de koeling blijft het minstens een week goed.