Selecteer een pagina

Wespen: weren of negeren?

Wespenalarm
Daar stonden ze, de vrouwen in witte pakken. Op deze vroege woensdagochtend komen ze kijken naar een wespennest op mijn tuin. De imkers gaan de kussenkist inspecteren, waar een paar dagen eerder boze wespen uit kwamen vliegen toen ik de deksel opende. Ze lieten duidelijk weten dat ik op verboden terrein was.

Imkers Katja en Tine tillen voorzichtig de kussens op. Ze zien een nest van een hand groot. Katja: ‘Ik schat dat er zo’n veertig jonge wespen in wonen’. Het is half juni, dus dit is nog maar het begin. In augustus zullen het er een paar duizend zijn.

Een jaar of wat geleden zou ik het onmiddellijk laten weghalen. Maar nu, na al die berichten over dramatische daling van het aantal insecten, krab ik me nog eens achter het oor. Is uitroeien wel nodig? Als ik de kist dicht laat is er niets aan de hand. Het staat achter mijn huisje, daar kom ik niet veel. Een beetje opletten als er kinderen langskomen, dat wel. Ik waag het erop. Zodra de winter komt, zullen de wespen vanzelf verdwijnen. Het nest laten ze achter. Het is een waar kunststukje dat ik graag bewaar.

Bestrijding niet altijd nodig – vraag advies
De imkers hopen dat meer tuinders besluiten om bestrijding achterwege te laten. Dit voorjaar hebben de imkers al drie keer naar nesten gekeken. ‘In één geval was het een hommelnest’, vertelt Katja. ‘Mijn hart breekt om dat weg te halen. Het gaat al zo slecht met de hommels. Ik heb besloten om dit najaar met hulp van tuinders een aantal hommelnesten te timmeren. Dan kunnen we de hommels uit de nesten halen en een nieuwe behuizing geven.’

Denk jij dat je een wespen of hommelnest op je tuin hebt en wil je advies hierover? Neem contact op met de imkers via de WBC.

Rita van Veen


het wespennest van Rita