herfstblad geel oranje

Een tuin met bomen betekent een tuin met bladeren… een zegen of een vloek? ’s Zomers zorgen bladeren voor schaduw en beschutting voor vogels en andere dieren. Misschien voor jouw gevoel net iets teveel schaduw, maar met hetere zomers in het vooruitzicht kan dat ook juist rust geven voor de planten en voor jezelf. Maar nu het najaar: wat doe je met al dat gevallen blad?!?

Lees hoe eRik van de WBC het blad handig gebruikt en neem de kunst van het ‘afval verwerken’ van hem over:

Eind november – ‘Sommige bomen hebben hun blad pas laat in de herfst laten vallen, net nu de tuindiensten afgelopen zijn en het winterwerk nog een maand op zich laat wachten. Verderop in de Elzenlaan is een boom zijn blad op het pad en het gras verloren. Daar hebben we het liever niet, dus ik hark het bij elkaar en doe het in mijn kruiwagen. Op mijn tuin gooi ik het over de moestuinbakken: bescherming in de winter en in het voorjaar kan ik de resten door de grond spitten als voeding voor de bodem. Het pad langs mijn tuin ligt ook vol blad. Dat kan ik daar mooi in de border kwijt. Net als op de Elzenlaan, maak ik ook het grasveldje op mijn tuin bladvrij: gras is een groenblijver en heeft ook in de winter licht nodig. Ook mijn tegelpad hark ik schoon, omdat de bladeren het heel glad maken. Bovendien is het allemaal weer voedsel voor de plantjes die in de voegen gaan zitten, dus hier is het blad niet zo handig. Voor wie grind heeft en niet veel wil schoffelen of wil voorkomen dat het grind langzaam ‘verdwijnt’ in de aarde, is dit het moment om ook het grindpad schoon te maken. Het blad wordt humus en voedsel voor het onkruid dat zich nu vrij goed laat verwijderen.
Maar waarheen met al dat blad? Misschien kan ik er een van mijn mede-tuinbewoners blij mee maken: een goeie hoop bladeren in een rustig hoekje kan een goed onderkomen voor een egel zijn. Ik kan ook heel wat kwijt in de borders, om de planten en dieren te helpen de winter door te komen. Wat over is, doe ik in een vuilniszak, prik daar gaten in en leg de zak in een hoek ergens neer. In het nieuwe seizoen is het verteerd en stooi ik het weer uit over mijn tuin. Compost maken van bladeren

 

herfstbladeren