Onlangs is de werkgroep Amstelglorie Circulair gestart. Deze werkgroep kijkt hoe binnen Amstelglorie de kringlopen beter kunnen sluiten: kunnen we als tuinders ons afval reduceren? Kunnen we ons snoeihout ook een andere bestemming geven dan de hakselaar? Kunnen we gereedschappen meer delen? Kunnen we de hoeveelheid plasticafval reduceren?

Plastic afval verminderen
Amstelglorie Circulair start met de laatste vraag: Kunnen we plastic afval reduceren door te kijken naar de plastic zakken waarin tuinaarde ons park op komt. Momenteel kopen we potgrond en tuinaarde voor de kweektuin en de tuinwinkel in plastic zakken van 40 liter in. Met een kleine 5.000 zakken op jaarbasis gaat dat om een heleboel plastic dat bij het afval eindigt. Hoe kunnen we dit organiseren op een manier die minder mileubelastend is?

De werkgroep onderzoekt twee oplossingsrichtingen:

  •  Inkoop van aarde per kuub in herbruikbare zakken. Dit scheelt direct veel plastic terwijl tuinders het gemak van aangeleverde tuinaarde houden.
  • Composteren op de tuin of op een gezamelijke plek op het park. Behalve de hoeveelheid plastic die hiermee gereduceerd wordt, maakt het ook de kringloop van plant tot tuinaarde aanzienlijk korter. Groen hoeft niet eerst van het park te worden getransporteerd om later weer als tuinaarde te worden ingekocht.

Beide oplossingen vragen om een andere logistiek dan de huidige 40 liter zakken. Er is bijvoorbeeld een locatie voor de big bags nodig, een methode om de hoeveelheid grond af te meten en om meer zelf te composteren zouden we compostmeesters kunnen gebruiken. De werkgroep neemt dit mee in de overwegingen, net als de activiteiten die met de huidige methode zijn verweven zoals de parkwinkel en de bezorgdienst. Ze zoeken hierbij ook contact met andere volkstuinverenigingen over hun aanpak en ervaringen.

Doe mee!
Word je enthousiast van dit bericht? Heb je nog andere oplossingsrichtingen, logistieke ideeën of ingevingen voor toekomstige zaken die we met Amstelglorie Circulair kunnen oppakken? Je bent welkom om mee te doen! Benader een van de huidige leden: Carla, Gerda, Lia en Niki. Of neem
direct contact op met Lia Boer via of 06-49268589.