Fauna

Er zijn op Amstelglorie speciale plekken aangelegd waar dieren de kans krijgen – en waar tuinders van hun aanwezigheid kunnen genieten.

Op een aantal plaatsen heeft Jon, onze solitaire bijenspecialist, bijenhotels gebouwd waar allerlei verschillende bijen en hun parasieten huizen. Deze plekken zorgen voor een grote biodiversiteit, een aantal soorten staat op de rode lijst van bedreigde soorten en hebben bij ons een goede habitat.

De paddenpoel is in het kader van natuurlijk tuinieren aangelegd. Er is een ondiepe vijver gegraven met natuurlijke oevers en een verbinding met de sloot. Elk jaar ligt er weer kikkerdril in en de poel wordt natuurvriendelijk onderhouden door 1 van onze tuinders.

Op verschillende plekken in het algemeen groen zijn insectenlinten aangelegd ter bevordering van het insectenleven. Hier zijn inheemse bij- en insectvriendelijke planten gezaaid. Naast dat het er fraai uitziet gonst het in de lente en zomer van de kleine diertjes. Deze plekken worden ook bij de educatie gebruikt om de kinderen kennis te laten maken met het insectenleven.

Bij de staart van de slang is een amfibieënheuvel gecreëerd. Hier werd vroeger illegaal puin gestort en met zo’n 20 betrokken tuinders is er een amfibieënheuvel gemaakt middels een workshop van een deskundige. In deze heuvel zitten overal gaten en holen voor de amfibieën die daar rondom de sloot leven.

Het reigersdijkje is een bijzondere plek op Amstelglorie omdat hier kwelwater in staat en het is niet aangesloten op de sloot. Dit betekent dat er uitzonderlijk schoon water in staat wat uiteraard gunstig is voor het plant- en dierenleven aldaar. Ook deze plek wordt voor de educatie gebruikt.