Welke plant is dit? – drie planten-apps getest

‘Wat is het dat zo welig in m’n tuintje tiert?’, dat is de vraag die iedere amateurtuinder zich wel eens stelt. De oudere tuinders zullen Heukels’ Flora van de plank pakken en door te kijken naar bladstand en bloemvorm tot de juiste familie-, geslacht- en soortnaam  komen. Maar dit vuistdikke standaardwerk voor plantendeterminatie hoeft niet langer mee de natuur in. Wie zoekt in de app store vindt verschillende applicaties die helpen bij het benoemen van plant- en boomsoorten. En hoe makkelijk kan het zijn: camera aan, foto maken en de app presenteert de juiste plantennaam – als het goed gaat. 
De top drie van meest gedownloade apps in deze categorie is Pl@ntNet, Lens en iNaturalist. De redactie van de Amstelglorie Nieuwsbrief houdt ze kritisch tegen het licht. 

 Pl@ntNet is een applicatie om planten te identificeren door het online delen en ophalen van foto’s. De botanische databank wordt door de deelnemers gevuld en er zijn speciale projecten zoals het inventariseren van invasieve exoten. Maar the proof of the pudding is in the tasting en daar gaat het bij Pl@ntNet snel mis. Een foto van een ceder wordt herkend, maar de laatbloeiende dahlia is al een klein probleem: de app suggereert chinese aster als eigennaam. Veel meer dan de beeldbank met ruim 1 miljoen van wel vaak prachtige foto’s, biedt de app niet. Voor ons blijft Pl@ntNet op de derde plaats steken. 

Dan Lens, een applicatie uit de winkel van Google. Lens is een manusje-van-alles: teksten vertalen, gerechten herkennen, maar ook het benoemen van planten en dieren is een van de speciale functies van deze app. En dat doet Lens als de beste. Een detailfoto van de toch niet alledaagse kamerplant rattenstaart is al genoeg om de juiste soort te vinden. Misschien ook niet verwonderlijk omdat Google natuurlijk een oneindig hoeveelheid data ter beschikking heeft om de foto mee te vergelijken. Maar meer functionaliteit dan het  herkennen van de plant en een linkje naar de betreffende wikipedia-pagina biedt de app niet.   

Met afstand de winnaar van onze test is de iNaturalist. Naast functionaliteiten als het determineren van bomen en planten, is iNaturalist  een platform voor burgerwetenschappers en dat is iedereen die een bijdrage levert aan de databank. Alle observaties van de zeldzaamste vlinder tot het meest algemene onkruid worden ingetekend op de digitale wereldkaart, die al ruim 28 miljoen observaties bevat. De iNaturalist is zo een wereldwijd platform waar natuurliefhebbers elkaar ontmoeten. Voor iedere deelnemer is er een eigen pagina met een dagboekfunctie en er zijn verschillende fora waar de deelnemers van gedachten wisselen en projecten starten. Zo wordt er gewerkt aan een wereldwijde veldgids voor de stadsnatuur. 
Ook Amsterdam is rijk vertegenwoordigd met honderden observaties van groen in de stad. Het Amstelpark is grondig uitgekamd en in het Vondelpark is geen soort gemist. Maar er is een opvallende omissie op de kaart: Amstelglorie is met slecht twee waarnemingen nog een terra incognita. Misschien een uitdaging voor een actieve volkstuinder.
Wie o wie zet Amstelglorie op de kaart van de iNaturalist?