De gele dakrand

Aan de Kastanjelaan op Amstelglorie staat een stenen tuinhuisje met een mooie geschiedenis. Met een opvallende gele dakrand is het vanaf de Jan Vroegopsingel al te zien.

De gele kozijnen en dakrand ogen vrolijk en modern. Het tuinhuis gaat echter al wat langer mee en werd in 1972 eigenhandig gebouwd door de familie Koenen. Tot 1993 bracht het gezin hier jaarlijks het tuinseizoen door – veel tuinders verbleven vroeger na een kleine ‘verhuizing’ het hele seizoen op Amstelglorie, weer of geen weer.

Onverwoestbaar tiny house

De familie Koenen had veel ervaring in de bouw en het tuinhuisje was als tiny house zijn tijd vooruit: duurzaam, opgetrokken uit hergebruikt materiaal en voorzien van alles wat een minimale woning nodig heeft.

Het huisje is gebouwd op een onverwoestbare betonnen plaat. De spouwmuren zijn opgetrokken uit baksteen en isoleren goed in de winter en zorgen voor koelte in de zomer. De ramen en deuren die zijn gebruikt, waren overgebleven van de sloop en renovatie na de watersnoodramp in Amsterdam Noord, waar in 1960 de dijk doorbrak. Aan de voorkant zijn de roederamen voorzien van een mooi profiel en de zijkanten hebben vensters met een bijna onverwoestbaar stalen frame. De hardhouten openslaande deuren en de met natuursteen betegelde douche maken het huisje compleet – het is als een bouwpakket van losse hoogwaardige onderdelen in elkaar gezet.

Over de inrichting was slim nagedacht: boven het vrij lage plafond had Koenen een slaapvertrek gemaakt voor zijn kinderen. In de master bedroom stond het bed van muur tot muur met als grap links en recht een aparte ingang voor Koenen en zijn vrouw. Het interieur was traditioneel jordanees met een zelfgetimmerde hoekbank, veel kleedjes, roesjes en kanten gordijnen.  

Naar Almere

De familie Koenen koos uiteindelijk voor Almere en een huis met een tuin. Om de stad niet te missen had Koenen het geluid opgenomen van tram 10 die met piepende ijzers door de Van Halstraat reed en speelde dit zo nu en dan af.

Hoe professioneel en gedegen het huisje is, blijkt wel uit de minimale aanpassingen die de huidige bewoner de afgelopen 25 jaar heeft uitgevoerd. De inrichting is gesneuveld, maar constructieve ingrepen zijn er amper geweest: een houten vloer om het binnenklimaat beter te regelen en een enkele vensterbank die is vervangen, maar verder bevindt alles zich nog in de oorspronkelijke staat. Een sterk bouwkundig staaltje op Amstelglorie!